• 瀏覽: 9,404
  • 回覆: 84
+5
社區組織協會在本月2至7日,訪問52名分隔本港與內地的單親家庭,了解疫情對子女的身心影響。 協會副主任施麗珊表示,大部分受訪兒童的父親是香港居民,但已經去世或離婚,他們只獲本身是內地居民、持雙程證的母親照顧。
八成受訪兒童三餐吃不飽, 因為家庭收入比全港中位數相差4.6倍,屬於赤貧家庭,很多小朋友沒有...

又話內地人有錢?
點解d新移會食吾餓?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1685018-20230123.htm

施小姐咁高人工有無捐D錢比有需要組織

香港係要由大陸輸入正常人口, 唔係輸入食老綜人口, 依家個仔在香港食緊老綜, 阿媽都來埋香港攞埋身份證, 即係食多一份老綜, 香港納稅人又要養埋佢老母, 香港政府唔係[人民大食堂]. 

引用:
原帖由 asd1957 於 2023-1-23 18:26 發表
施小姐咁高人工有無捐D錢比有需要組織
佢點解要捐?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-23 18:16 發表
社區組織協會在本月2至7日,訪問52名分隔本港與內地的單親家庭,了解疫情對子女的身心影響。 協會副主任施麗珊表示,大部分受訪兒童的父親是香港居民,但已經去世或離婚,他們只獲本身是內地居民、持雙程證的母親照顧。
八成受訪兒童三餐吃不飽, 因為家庭收入比全港中位數相差4.6倍,屬於赤貧家庭,很多小朋友沒有...

又係呢位''施麗珊''女仕,日日話唔夠資源,點樣都唔夠。

香港都話吃唔飽,真係唔知之前英國要食狗糧果D叫乜🤣😂🤣😂🤷‍♂️

https://www.speakout.hk/港人點播/88289/-短片-笑聞一分鐘-吃寵物食品用蠟燭煮餸-英國人慘到喊-手足-點算-

如果個阿媽係嫁完又嫁, 即係佢之前已經在大陸生咗幾個仔女, 個阿媽落咗香港攞身份證, 佢之前所生的子女都可以跟佢落來香港, 之後成家人都在香港申請食老綜, 即係成家人都係低端人口. 
唔係我老吹, 我有個大陸朋友就係如此情況. 

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2023-1-23 18:41 發表
如果個阿媽係嫁完又嫁, 即係佢之前已經在大陸生咗幾個仔女, 個阿媽落咗香港攞身份證, 佢之前所生的子女都可以跟佢落來香港, 之後成家人都在香港申請食老綜, 即係成家人都係低端人口. 
唔係我老吹, 我有個大陸朋友就係如此情況. 
港府政策

小黃人又文宣搞事了。

唔好以為[單親媽媽]哭哭啼啼就覺得佢好可憐, 呢個阿媽可能係嫁完又嫁, 佢之前在大陸已經生咗幾件, 香港政府如果批張單程證畀佢, 就要批埋比佢之前所生的子女. 
阿媽來到香港又係以照顧子女為理由唔可以工作, 更可以快速申請公屋,  香港政府又要批多一份綜援, 政府庫房唔係[大家拿]. 

未入黎都估到又係施麗珊

屍厲山係[我請客, 你埋單]. 

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2023-1-23 18:34 發表
香港係要由大陸輸入正常人口, 唔係輸入食老綜人口, 依家個仔在香港食緊老綜, 阿媽都來埋香港攞埋身份證, 即係食多一份老綜, 香港納稅人又要養埋佢老母, 香港政府唔係[人民大食堂]. 
有錢大陸人點會移民香港
佢地吾去美國都去星加坡啦

引用:
原帖由 hoking96 於 2023-1-23 18:35 發表

又係呢位''施麗珊''女仕,日日話唔夠資源,點樣都唔夠。
無辦法,大陸人太窮

引用:
原帖由 touya08 於 2023-1-23 18:41 發表
香港都話吃唔飽,真係唔知之前英國要食狗糧果D叫乜🤣😂🤣😂🤷‍♂️

https://www.speakout.hk/港人點播/88289/-短片-笑聞一分鐘-吃寵物食品用蠟燭煮餸-英國人慘到喊-手足-點算-
英國食狗糧嗰d叫假新聞,
大陸人嚟香港要攞綜援,
梗係要扮慘

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]