• 瀏覽: 4,306
  • 回覆: 22
+4
本港新增新冠確診2737宗, 本地確診佔2676宗; 輸入個案就有61宗.        9間安老院及3間殘疾人士院舍共呈報24宗陽性個案.        再多37名確診病人在公立醫院離世. 醫管局說, 其中13名病人的死因與新冠病毒有關.                        

再多37名確診病人在公立醫院離世. 醫管局說, 其中13名病人的死因與新冠病毒有關.

香港covid19死亡率特高係有原因

新聞來源連結:
http://www.metroradio.com.hk/News/live.aspx?NewsId=20230123031954

只有1/3係真正死在covid19手上

黑報黑醫話通關大陸大量輸入

實在得13個同新冠有關,冇耐前先分開報,好多香港市民先知原來係咁。昨天13個,比之前似喺愈來愈少。如果全面解除禁制,好似世界各地咁開放哂,香港地小人多,人口稠密,會好快個個陽,如果仲好似之前咁唔分開報,乜嘢死因都瀨落新冠度,所有死亡話係新冠都得喇,而家我地香港市民知道先前係咁報,而家都淨睇同新冠有關嘅數字,昨日係13個姐,希望一路少落去。一日13個死亡都嫌多喇,700萬人口咁小喎,如果內地處理新冠差到好似香港咁,14億人口,照比例即係一日有2600個喇,一星期就1.8萬個真係同新冠有關嘅死亡,內地邊有咁大鑊吖。昨日13個仲係太多喇,我地香港一定要加倍努力,再做好啲呀!

死因涉及新冠,並不等如死於新冠,有關部門一再刻意誇大新冠死亡率,其心不良

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-23 16:49 發表
本港新增新冠確診2737宗, 本地確診佔2676宗; 輸入個案就有61宗.        9間安老院及3間殘疾人士院舍共呈報24宗陽性個案.        再多37名確診病人在公立醫院離世. 醫管局說, 其中13名病人的死因與新冠病毒有關.                        

都話左啦,其實新冠死亡率真係好低,37人死,只13人同新冠有關,其他個24個只係確診或曾經確診,佢地可能撞車,跳樓或者劈友或者末期病患而死。

引用:
原帖由 Loveforever180 於 2023-1-23 19:00 發表
實在得13個同新冠有關,冇耐前先分開報,好多香港市民先知原來係咁。昨天13個,比之前似喺愈來愈少。如果全面解除禁制,好似世界各地咁開放哂,香港地小人多,人口稠密,會好快個個陽,如果仲好似已經咁唔分開報,乜嘢死因都瀨落新冠度,所有死亡話係新冠都得喇,而家我地香港市民知道先前係咁報,而家都淨睇同新冠有關嘅數字,昨日係13個姐,希望一路少落去。一日13個死亡都嫌多喇,700萬人口咁小喎,如果內地防抗差都 ...
一日2600,一星期又點計到18萬啊?

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2023-1-23 19:20 發表

一日2600,一星期又點計到18萬啊?
謝師兄提點,我呢啲小市民心算數學太渣,係1萬8千先啱。

引用:
原帖由 Loveforever180 於 2023-1-23 19:00 發表
實在得13個同新冠有關,冇耐前先分開報,好多香港市民先知原來係咁。昨天13個,比之前似喺愈來愈少。如果全面解除禁制,好似世界各地咁開放哂,香港地小人多,人口稠密,會好快個個陽,如果仲好似之前咁唔分開報,乜嘢死因都瀨落新冠度,所有死亡話係新冠都得喇,而家我地香港市民知道先前係咁報,而家都淨睇同新冠有關嘅數字,昨日係13個姐,希望一路少落去。一日13個死亡都嫌多喇,700萬人口咁小喎,如果內地處理新冠 ...
改番啦,眼花成日打錯字,而家連打錯嘅字都改正埋,打番正確嘅 1.8 萬,係 1萬 8千先啱。

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2023-1-23 17:45 發表
今日去超市隔離個pk係咁咳, 佢嗰種咳陽性
而家根本好多人中左唔報兼周街走, 未中嘅人想唔中都幾難。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-23 16:49 發表

師兄,你上載嘅數據係昨日(22/1/2023),今日公佈嘅數據係:

經濟日報

東方日報

大公報

係呀,香港今日嘅數字出左,話有20個死亡個案嘅死因係同新冠有關,其餘果29個嘅死因係冇關連。 20個都仲係太多吖。睇尋日嘅數字,澳門、印度、印尼、越南…等一日死嘅人都小過香港,點搞架?整好啲,快啲全面放寬吖嘛!

記得好似尋日澳門同越南都係冇人死添呀。

主題標籤 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]