• 瀏覽: 41,214
  • 回覆: 366
  • 追帖: 1
+3
財政司司長陳茂波下月公布新一份財政預算案。他今早出席電台節目時指出,新一份財政預算案會否再派發消費券目前未有定案,但指出有政黨於閉門會議時

究竟係邊個政黨?係咪共產黨?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/財經快訊/859871/陳茂波-有政黨憂政府財政壓力太大-於閉門會議稱反對再派消費券

政府財政壓力梗係大喇, 係咁派錢派福利比果的低端人口, 綜援今年都加3.7%, 一陣又驚班低端人口等公屋等得耐, 要起的現代徙置區比呢的人, 淨係咁都洗政府唔小錢。講真, 我都讚成政府唔好再派消費券, 因為又要派埋比呢班低端人口, 呢班人, 對社會毫無貢獻, 只會攞盡社會資源, 但係有納稅果的正常市民, 同呢班低端人口一樣, 都係攞$10000消費券。既然係咁, 不如唔好派, 寧願大家都冇, 都唔好益呢班低端人口。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-23 16:44 發表
政府財政壓力梗係大喇, 係咁派錢派福利比果的低端人口, 綜援今年都加3.7%, 一陣又驚班低端人口等公屋等得耐, 要起的現代徙置區比呢的人, 淨係咁都洗政府唔小錢。講真, 我都讚成政府唔好再派消費券, 因為又要派埋比呢班低端人口, 呢班人, 對社會毫無貢獻, 只會攞盡社會資源, 但係有納稅果的正常市民, 同呢班低端人口一樣, 都係攞$10000消費券。既然係咁, 不如唔好派, 寧願大家都冇, 都唔 ...
唔益做你口中的低端人口
益邊個好?
公務員?
工程佬?

引用:
原帖由 audia 於 2023-1-23 16:34 發表
財政司司長陳茂波下月公布新一份財政預算案。他今早出席電台節目時指出,新一份財政預算案會否再派發消費券目前未有定案,但指出有政黨於閉門會議時

反對派消費券!
要派現金

唔派好正常

唔留番d錢,邊有錢明日大愚啊!

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-23 16:55 發表

反對派消費券!
要派現金
派現金,好多人都唔唔會駛

特朗¥果邊都放風充公左深府已過100萬億~ 東方呢邊當然都唔少啦 他們海上幫底層知條毛,有人老細已經被軍方清倉

派少過一萬蚊嘅話, 暴動都有份.............

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-1-23 16:58 發表

派現金,好多人都唔唔會駛
有至少一半去左狗會啦

我情願趁今年CUT晒派糖等班綜援唔駛年年老奉雙糧

引用:
原帖由 ie7 於 2023-1-23 17:04 發表

吾好發夢啦,消費卷甘好用又點會再派現金,比你去狗會,去馬交,返大陸消費咩........
消費卷一定要駛,仲可以帶動本地消費

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]