• 瀏覽: 15,287
  • 回覆: 98
  • 追帖: 1
+7
引用:
近兩年一批不滿現實的港人移居台灣,滿腔熱情準備落地生根,但屢屢申請,苦苦等待,卻遭當局百般刁難,至今仍定居無期。BBC中文網記者歲晚找了5位這類人做訪問,聽他們傾訴苦況,其中只1人取得台灣身分證,3人正申請BNO簽證轉去英國,餘下1人也考慮走同一條路,離開這傷心地。訪問中有人直言「來到才知道是美麗的誤會,傻豬了」!

早就叫左佢地唔好信班台灣佬架啦!又唔信!依家出事啦!
成班都係「傻豬」黎既!

新聞來源連結:移台港人歲晚呻苦盡甘不來 被玩殘變「傻豬」 死心搵路走 - Bastille Post 巴士的報

- Gigabyte Desktop (Home)
- Macbook Pro M1 13" (Programming)
- ROG Strix Scar 17 (2022) G733ZX-LL093W (Gaming)
- Xiaomi 10T Pro (Personal)
- POCO X3 GT (Office)
騙子島嘛,黃人被騙好正常!

黃畜, 又想搵藉口躝返嚟

引用:
從數字可以看來這批港人為何心灰意冷,據BBC中文網取得的移民署統計,2021年在台居留的港人有 11173人,而獲批定居的,只有 1685人。
唔錯喎,有咁多人獲批定居
希望嗰200萬+1曱甴快啲走去享受佢地心中嗰種民主自由啦

台灣幾十萬人要去大陸搵食,何來會比香港好?

引用:
原帖由 eliskw 於 2023-1-23 12:14 發表
台灣幾十萬人要去大陸搵食,何來會比香港好?
走左批精英去大陸搵食,又黎左批政治上腦既廢物,劣幣驅逐良幣

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2023-1-23 12:03 發表

新聞來源連結:

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/12126685-移台港人歲晚呻苦盡甘不來-被玩殘變「傻豬」-死心
曱甴再移民去嬰角, 跟住嬰角再踼佢地去勞旺達, 完成豐滿的甴生經歷.

我老友 Eddie 又話「溪水菜」幾咁睇住啲港淫嘅

你友Eddie 響蠅蟈食冷藏牛扒食到瘋牛症已不能治理

啲人開始搵呢搵路找藉口返嚟香港啦🤦‍♂️

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2023-1-23 12:03 發表

新聞來源連結:

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/12126685-移台港人歲晚呻苦盡甘不來-被玩殘變「傻豬」-死心
信太子站死人事件嘅人,去到邊度都係被騙被劏嘅🐷!幫你唔到😁

你地留在香港,台還覺得你有剩餘利用價值,幫手搞爛破壞香港,幫台破壞你自己的家。
離開香港,你們還有什麼可以被利用的價值呢?尤其去臺灣,唔通要你去搞亂破壞臺灣人的家 - 臺灣嗎?

用完即棄, 手joke 情何以堪!

點都唔好返來啊

引用:

新聞來源連結:移台港人歲晚 ...
英國佬文宣搶台灣生意。
因為幾年後在英國一樣係甘玩走佢地
留下錢不留人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]