• 瀏覽: 17,594
  • 回覆: 148
引用:
原帖由 yyhleung 於 2023-1-23 16:20 發表

話時話,其實現代用緊既農歴歷法,係德國傳教士湯若望發明既
我國的農曆由來已久,其淵源可溯于夏朝,故又有“夏歷“之稱。農曆平年為12個月,閏年有13個月,這已成為人所共知的常識。然而,你可曉得農曆的閏月是怎么設定的,為什么閏月設定在夏季的多,設定在冬季的少呢?在大家的記憶中似乎從未有過閏正月,因而也就沒有“閏春節“,這又是為什么呢?題目還得從地球和月亮的運動情況談起。 年、月、日的定義     自古以來,人類的一切活動都離不開時間。而要計算時間,就必須引入時間的單位。人類的一切活動又都是在地球這個舞臺上進行的,因而晝夜交替、四季更迭的現象自然而然地被人們用作為最基本的時間單位。

引用:
原帖由 yyhleung 於 2023-1-23 16:20 發表

話時話,其實現代用緊既農歴歷法,係德國傳教士湯若望發明既
中國曆代欽天監點都早過湯乜物呱

引用:
原帖由 zey 於 2023-1-23 14:02 發表
韓國一直反華敵視中國,呢幾年不斷炒作中國文化喺抄佢哋,不知所謂到極點!因為唔坻得中國崛起且在多方面成為領頭羊。一直都在自卑曾是中國的附傭國,不斷否認這事實之下做成了變態思維,正所謂愈窮愈見鬼、愈自卑變成愈自大的心理。所以中國有任何千年文化的事物佢哋都想據為己有,以為搶了中國的文化便可以堂堂正正成為千年古國,簡直在發它的春秋白日夢。韓國跟日本文化都是源於中國,但又不願承認,証明心虛之極!今次又是英韓 ...
韓人自己都扮吾知漢城改名首爾,去漢字吾夠30年,古裝韓劇官文都係用漢字,有乜本事搞曆法

引用:
原帖由 banmak 於 2023-1-23 17:53 發表

中國曆代欽天監點都早過湯乜物呱
我建議你睇少D TVB膠劇

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2023-1-22 14:49 發表
[Newtalk新聞] 英國大英博物館 20 日與韓國文化體育觀光部合辦活動,為了慶祝韓國農曆新年,博物館也因此於推特官網寫下「一起慶祝韓國農曆新年」(celebrating Korean Lunar New Year)等字樣,不料留言區卻慘遭大批來自中國的「小粉紅」抨擊,留言寫下「新年是中國的,新年源於中國」。 大英博物館日前在推特宣傳與南韓文化體育觀光部合辦活動,並邀請韓國傳統樂團「Shill ...
你由到大有聽過慶祝韓國年三十晚?同屋企人食韓國團年飯? 年初一拜韓國式新年?

引用:
原帖由 人品大爆發 於 2023-1-23 11:52 發表

得啦,小粉紅繼續柒出國際啦
咁你又唔穿韓服過新年既

引用:
原帖由 深藍001 於 2023-1-23 10:52 發表

公元歷法肯定唔係中國的,中國又用。
咁你要問美國政府做乜鬼佬穿唐裝 恭賀中國新年 唱歌跳舞

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-22 18:07 發表
歷史記載, 韓國是中國周朝時進駐, 是中國土地

所以中國新年時, 韓國都會跟從, 

這新年是中國新年, 是絶對正確
睇大長今 都講朝鮮國係附屬國 要進貢中土,日韓漢字都係來自中土

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2023-1-22 14:49 發表
[Newtalk新聞] 英國大英博物館 20 日與韓國文化體育觀光部合辦活動,為了慶祝韓國農曆新年,博物館也因此於推特官網寫下「一起慶祝韓國農曆新年」(celebrating Korean Lunar New Year)等字樣,不料留言區卻慘遭大批來自中國的「小粉紅」抨擊,留言寫下「新年是中國的,新年源於中國」。 大英博物館日前在推特宣傳與南韓文化體育觀光部合辦活動,並邀請韓國傳統樂團「Shill ...
原來樓主唔係中國人?!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2023-1-22 18:05 發表
中國大陸過的是春節
而不是農曆年
怎樣給人偷走?
維基百科是篡改文化表表者,中國的年字意義未讀懂,出來講春節,講農曆年。

引用:
原帖由 banmak 於 2023-1-23 18:10 發表

韓人自己都扮吾知漢城改名首爾,去漢字吾夠30年,古裝韓劇官文都係用漢字,有乜本事搞曆法
全體華人幫手將首爾正名返漢城。

妖,有咩出奇,全宇宙起點都係韓國啦,何況區區一個新年,你地咪睇小韓國ga臉皮

最好笑係竟然有人為左反中。

連農曆新年都話唔係中國既,呢下真係好笑。

中國真係專出漢奸走狗

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-1-22 17:09 發表
韓國可能都係呢幾日過農曆新年,既然話同韓國慶祝,點會話係中國農曆新年吖,西人識條鐵咩
照陰人智慧,佢地係陰國celebrate Lunar New Year 唔講叫UK lunar New Year 咩。
老老實真,韓國又做乜叫韓國呢,索性好似漢城咁改叫首爾la

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2023-1-22 18:04 發表
中國人過春節
韓國人過農曆年
有甚麼衝突?
耶穌夠唔係陰國人la
班西人做咩唔將christmas 叫做UK christmas 呀?
用用腦la

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]