• 瀏覽: 60,223
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
+28
引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2023-1-23 21:59 發表

唔講政治
一般鬼佬理你 Chinese new year 定 Lunar new year?
無分別架對佢地,都是一句

當代講政治正確
特別是官員
外國有中國人,韓國人,越南人
你估有誰會講 Chinese new year?
這是政治不正確
實際上也不是正確
因為這個新年源於農曆曆法
叫農曆年是最正確
依家係啲R周老想分化亞洲人。 老外點會講LUNAR NEW YEAR, 明明一向都係講CHINEsE NEW YEAR.

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-24 12:53 發表

西方文明係真正源遠流長
中國多出漢奸又鬆羊會差啲嘅。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-24 12:52 發表

係民選政權
人民真係有選擇嗎? 無錢無人識你又咪係啲R周老空製嘅正拳。是頭波都用三叔, 有平個唔用,

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-23 23:01 發表

咁商朝之前
中原地區講漢語嗎
原來你係商朝之前人? 你又用中文?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-23 22:59 發表

農曆新年又吾係中國發明
知啦知啦, 係韓國人發明的。

引用:
原帖由 swerner 於 2023-1-24 17:20 發表

請問點流傳法?越南,Korea 一樣流傳

係中國人跟隨嘅暦法,就中國新年?

越南跟𡃴嘅暦法,叫乜嘢新年?

日本跟隨嘅暦法,叫乜嘢新年
都係中國傳出去 唔通話孔子係韓國人? 咁之前孔子學校收當韓國人又唔正名?  
啲R周老搞屎佢哋就唔咁出聲, 所謂大學教獸都係話啲R周老命令搞屎, 一般佢哋係唔會出聲嘅 
日本中國新年無假放。

引用:
原帖由 kk2964 於 2023-1-24 20:40 發表
我從小到大都用Chinese new year,覆信件郵件都是CNY,但有高層竟然用LNY,當我跟同事談及用CNY竟遭白眼,這些同事都係擦鞋仔,崇洋睸處洋奴番狗!
日本人同韓國人其實都係叫緊CNY. 
依家係班流住呂黃嘅血嘅黃屍左膠唔肯叫CNY, 話人哋要正名, 要改, 其實係佢哋搞鬼。  
彩佢哋都傻嘅

引用:
原帖由 kk2964 於 2023-1-24 15:00 發表
泡菜仔係野蠻人,韓國這個國家真的很無聊,千方百計都想擺脫中國的一切,卻又樣樣事都和中國有關,賺盡中國人金錢,做西方既狗奴才!
依家係啲逎仁搞分化, 想亞州人不和。 唔好仲佢哋計。

其實越高學歷嘅人, 越係無恥
啲黃C有板你睇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]