• 瀏覽: 60,091
  • 回覆: 523
  • 追帖: 1
+28
韓國一名大學教授發起把農曆新年的英文從「Chinese New Year」改名為「Lunar New Year」的運動引發中國網民不滿。他1月21日在Facebook分享中國網民

韓國這個國家真的很無聊,千方百計都想擺脫中國的一切,卻又樣樣事都和中國有關,這麼想擺脫農曆年,不去過農曆年不就可以了!?

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/859854 ... 韓教授推農曆新年正名運動遭中國網民洗版

韓國人咪過中國年咪得囉!😶

極度自卑嘅邊疆外族

燒晒D古籍佢吖嘛!全部漢字寫架

引用:
原帖由 芝蔴綠豆 於 2023-1-22 14:30 發表
有西本事咩!

引用:
原帖由 andysan4 於 2023-1-22 14:24 發表
極度自卑嘅邊疆外族

引用:

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-1-22 14:16 發表
韓國一名大學教授發起把農曆新年的英文從「Chinese New Year」改名為「Lunar New Year」的運動引發中國網民不滿。他1月21日在Facebook分享中國網民

黃俄佔領區中華文化幾乎被消滅殆盡災民態度鵪鶉,但對完好保存中華文化精髓嘅韓國正名農曆新年卻躁動不安。

班韓撚識唔識計農曆曆法都未知。

Lunar New Year 的確冇錯噃。

同一個日子日期,中國人過中國農曆新年,南韓、馬來西亞、新加坡過Lunar New year,絕對正確、冇問題

我地中國人過自己嘅節日,你南泡佬黐埋嚟,無問題。但係點解要我地就你班外人改我國節日名稱?

殘廢餐正名為韓國第一國菜,韓妹喂完餐包埋洗底褲,超正。

引用:
佢有L古籍咩,會部抄中國

主題標籤 #大好錢兔
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]