• 瀏覽: 60,182
  • 回覆: 523
  • 追帖: 1
+28
引用:
原帖由 赤共 於 2023-1-22 15:09 發表
在大英祖國文明教育之下,都係講農曆新年,英文就係用Lunar New Year從來未用過中國新年呢啲咁嘅垃圾詞語而家中共唔係引入西方共產㗎咩,中華傳統已經比文化大革命完全破壞,中華關中共咩事?唔係拜馬列為爹嘅咩?
同志你啱啱落黎香港我唔怪你,97前英殖民地政府同外國外媒都係叫農曆新年做Chinese New Year㗎。。。

其實韓國人都唔用中文, 又唔用漢城, 不如唔好用農曆咪可以去中國化囉。

關你韓國佬 9 事

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2023-1-22 14:44 發表

瘋 L 線

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-1-22 14:16 發表
韓國一名大學教授發起把農曆新年的英文從「Chinese New Year」改名為「Lunar New Year」的運動引發中國網民不滿。他1月21日在Facebook分享中國網民

懂歷史就知朝鮮族大部分野都是來自中原拉,咪好似而家d靚仔去中國化先得架

只有用CNY代表中國新年, 沒有外國人用LNY。

韓國大學教授欠缺政治敏感度

引用:
原帖由 wayfarer 於 2023-1-22 14:47 發表

黃俄佔領區中華文化幾乎被消滅殆盡災民態度鵪鶉,但對完好保存中華文化精髓嘅韓國正名農曆新年卻躁動不安。
講乜鳩?
中華文化咪中國人gor lor
唔通係韓國人咩

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2023-1-22 16:41 發表
其實韓國人都唔用中文, 又唔用漢城, 不如唔好用農曆咪可以去中國化囉。
呢方面佢哋又唔想摒棄歷史喎

韓國有農曆咩?韓國又想搶通勝。

農曆年曆法是中國古老文明的最重要元素之一,依此的廿四節氣,確立農耕文明,天干地支也只用中文,所以農曆年本身就是中國新年,將農曆年曆法從發源地中國分割出來,是自欺欺人,韓國人一直希望同中國文明切割,淡化一直是中國皇朝的附屬,但事實上韓國人植根的儒家思維,甚至國旗等,都根源中國

記唔記得有兩個地方,西貢,漢城?   對越南同韓國有侮辱意味。 佢哋咪改咗囉。 而家一樣道理。 

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2023-1-22 16:09 發表

錯曬啦, 農曆其實係陰陽合曆( lunisolar calender),唔係陰曆( lunar calendar) , 所以話譯農曆新年為LUNAR NEW YEAK係錯嘅。  
果個所謂大學教獸返鄉下執牛屎啦, 仲係大學誤人子弟
原來香港政府全部官員都係執牛屎、誤人子弟(當然包括保安局長鄧炳強)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]