• 瀏覽: 10,164
  • 回覆: 82
新一份財政預算案將於下月出爐,香港會計師公會預計,2022至2023年度港府將錄得財政赤字1,139億元,較政府原預計的

點睇???
經濟咁差都可能唔會好似澳門咁再派錢???
個個都話唔掂???
樓市又大跌??
你支持再派錢嗎??
😱😭

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230122/bkn-20230122112822900-0122_00822_001.html

唔派錢的話社會又多左罪案???
唔好掛???
😱😭🤔

財赤龐大, 相信今年好難再派。

引用:
原帖由 冰涼刺眼的電視 於 2023-1-22 13:39 發表
新一份財政預算案將於下月出爐,香港會計師公會預計,2022至2023年度港府將錄得財政赤字1,139億元,較政府原預計的

點睇???
經濟咁差都可能唔會好似 ...
當然派,政府大把,幾百億超下支都冇左

今年更加要派,仲要更加多派D,隨着通關要進行報複式銷費,復常快速回復經濟,明年就不用派錢了!
唔好分期派,要一次派完!所以今年絕對要派!

當派錢已成習慣,唔派你就麻煩

今年派錢都好窄,想講一下明日大愚有冇必要搞

只有派錢能刺激消費,增加就業及經濟活動,一定要派!財赤不是大問題,公務員可減薪金,立法會可減人減薪!

尼屆政府擺明就是向商界傾斜!!!電費加價加得咁爽快又加咁多!!!派$就牙痛咁聲!!!

Mirror演唱會事調查慢慢磨足半年前兩日才低調地拉了三人!!!亦無調查報告亦無總結!!!

建議只派俾老人家和綜援人士, 派三糧

一定會派

引用:
原帖由 冗員七號 於 2023-1-22 14:54 發表
建議只派俾老人家和綜援人士, 派三糧
佢哋嗰啲先唔洗派,無論經濟點都影響唔到。

又係我哋呢啲有樓納稅人付出最多,堅決反對。

香港大把錢,劏房波唔好扮窮

引用:
原帖由 中國香港001 於 2023-1-22 15:10 發表
又係我哋呢啲有樓納稅人付出最多,堅決反對。
你可以揾份最低工資做,調節心情

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]