• 瀏覽: 9,942
  • 回覆: 35
+2
本港註冊視光師「人手荒」持續多年,部分視光師需一人兼任多間眼鏡店工作,行內俗稱「飛虎」,驗眼恐有漏洞。有業界指,近40%視光師年屆退休年齡,部分畢業生亦不願入行,轉投零售業或移民,活躍登記僅剩一半,料市面約2成視光師屬「飛虎」。
有學者指僱主以4萬元高薪搶人,仍難填補空缺,恐退休潮及移民潮夾擊下,視光師數目將出現斷崖式下滑。醫衞局預期,至2030年本港將缺366名視光師。

唔明點解少左畢業生入呢行...?

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3435640/註冊視光師人手荒 眼鏡店1人駐多舖 驗眼恐有漏洞

好耐啦 

引用:
原帖由 他鄉遇故支 於 2023-1-19 22:28 發表
本港註冊視光師「人手荒」持續多年,部分視光師需一人兼任多間眼鏡店工作,行內俗稱「飛虎」,驗眼恐有漏洞。有業界指,近40%視光師年屆退休年齡,部分畢業生亦不願入行,轉投零售業或移民,活躍登記僅剩一半,料市面約2成視光師屬「飛虎」。
有學者指僱主以4萬元高薪搶人,仍難填補空缺,恐退休潮及移民潮夾擊下,視光師數目將出現斷崖式下滑。醫衞局預期,至2030年本港將缺366名視光師。

揸慣雷射筆去傷害人眼之後唔識幫人驗眼!

收生好似要好高分

引用:
原帖由 MacdonaldTsang 於 2023-1-20 09:07 發表
收生好似要好高分
視光師咋喎
佢地身份不被公院承認
驗出嚟嘅嘢、拍咗嘅照片
連參考都廢事
就算佢地用嘅設備儀器好先進都一樣
連轉介信都無資格寫
要去正式診所買轉介信

我就試過一次
明顯係視光師服務更周到,拍出嘅片更有參考價值
但就局住600-700去診所買轉介信
眼科排期係幾年後
時值黑暴,我錯過咗去嘅時間
然後發現醫護好多黑暴
好彩missed
so far對眼無事無幹

我諗要等黑暴死心,移曬民,我先放心去睇,因為毛教主吹雞要逼我交出神俾佢地控制去革命
為咗達成目的,我信黑醫護乜都夠膽做
班嘢癲架,話要打到我聽話,用術打跛我對腳,打盲我對眼,唔輪到我唔聽話喎
所以好彩無去

引用:
原帖由 MacdonaldTsang 於 2023-1-20 09:07 發表
收生好似要好高分
搵得唔多,又要考得高分,邊個肯做

要做老闆先至搵到食

我相信長時間已有,若不是怎會有一星期才有視光師駐店一日!

係d眼鏡舖越開越多,先至會令註冊視光師人手荒啫,遲下通關暢順返,d香港人就仆晒上深圳配架啦,近視鏡即配即日攞,價錢平香港2/3,到時香港d眼鏡舖就會被淘汰,班註冊視光師又話會失業,又要政府正視返個問題架喇!

益晒啲什麼理大吖!!!!養和吖!!!一個字「慘」!!!

引用:
原帖由 他鄉遇故支 於 2023-1-19 22:28 發表

可能人工低

係咪因為少左人帶眼鏡所以少左視光師?
我好細個就開始帶眼鏡,
做完Smile之後有定期覆診同驗眼,
都有視光師幫我跟,而家friend左,
又唔覺得佢係"飛虎"喎

引用:
原帖由 shortlamlam 於 2023-1-20 09:26 發表

搵得唔多,又要考得高分,邊個肯做
政府視光師位好少做咗唔願走…其餘嘅就要去眼鏡舖做工時長要跑數又無得放公眾假期……班後生點願做?

視光師工作通常都係幫人驗近視多?而家科技咁先進仲有咁多人堅持戴眼鏡

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]