• 瀏覽: 2,145
  • 回覆: 14
政府進一步放寬防疫措施,特首李家超今(19 日)在立法會的答問會宣布,本月 30 日起撤銷對新冠感染者發出隔離令,並提到會逐步建立新常態系統,將新冠病毒視為上呼吸道感染管理。醫務衞生局局長盧寵茂下午見記者表示,衛生署會由當日起,不再發出隔離令,改為向確診者發出健康措施建議,日後確診人士亦無須經網上平台申報。

香港來往大陸免核酸檢測只是時間的問題。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/政府:-130-起不再發出隔離令-改以健康建議取代-日後確診者無須呈報-081939921.html

咁搞法,好危險......
😨😨😨

個垃圾面子工程口罩令幾時放過大家?

引用:
原帖由 獅子男 於 2023-1-19 16:58 發表
政府進一步放寬防疫措施,特首李家超今(19 日)在立法會的答問會宣布,本月 30 日起撤銷對新冠感染者發出隔離令,並提到會逐步建立新常態系統,將新冠病毒視為上呼吸道感染管理。醫務衞生局局長盧寵茂下午見記者表示,衛生署會由當日起,不再發出隔離令,改為向確診者發出健康措施建議,日後確診人士亦無須經網上平台申報。

香港來往大陸免核酸檢測只是時間的問題。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/政府:-130-起不再發出隔離令-改以健康建議取代-日後確診者無須呈報-081939921.html
我就N個月前已經話新冠=感冒政府現在才當新冠感冒呢度之前一大班清0L使唔使掘個窿匿埋冇眼睇

都啱嘅,熱飯唔得熱食,要一步步嚟

希望2月口罩令取消埋,早少少

感冒也要檢測

期待早日過正常生活。

期待可以重過疫前的生活

要過返疫情前的生活

D口罩鋪執得未,影響市容

正呀,終於逐步與西方國家睇齊,雖然比人家慢了很多

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-1-19 18:18 發表

我就N個月前已經話新冠=感冒政府現在才當新冠感冒呢度之前一大班清0L使唔使掘個窿匿埋冇眼睇
呢度真係好多好多恐懼之士,一聽到疫情兩個字就好似世界末日咁。。
好得人驚。。

引用:
原帖由 kklkenny 於 19-1-2023 18:18 發表

N個月前仲未食夠花生睇定D,而家見西人係咁爆都冇大單野先跟風都未遲

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-1-19 18:18 發表

南美、非洲、中東等地方,冇人理會所謂新冠,冇人帶口罩、冇強制打喵,佢哋一直都活得好好的。

西方主流媒體未能滲透呢啲地方!!

睇下阿根庭!!400萬人冇戴口罩密密麻麻擠滿街頭,佢哋一直不理所謂新冠為何物!

附件

m1ZgVy8d6d7OzrOukleJhuCCHkeuyksUQwhdpUMIXaU.jpeg(323.95 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]