• 瀏覽: 32,768
  • 回覆: 534
  • 追帖: 1
內地網站「知乎」近日就有個帖文再次提起「黃藍」:有用戶問及,「香港人會覺得自己屬於粵港澳大灣區嗎」,吸引了一名自稱「廣東本地人」留言,指這視乎政治立場,形容「黃」的港人不喜歡大灣區、「藍是底層」,就「非常喜歡」大灣區,更形容他們「混得不好」,所以要到大灣區「撈金」,而且佔用了廣東省的社會資源。

大家點睇?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/香港人-黃藍-大灣區-廣東-社會資源-030646543.html

內地人英明~

睇下被拉的黃曱甴,就知黃是最低層啦

「藍是底層」又唔係咁覺,黃是底層中底層就好覺,判刑時有寫職業,絕大部份都非專業人士.

黃屍曱甴,隻隻唔係 廚房侍應,就係地盤工人

引用:
原帖由 XEO 於 2023-1-19 13:40 發表
「藍是底層」又唔係咁覺,黃是底層中底層就好覺,判刑時有寫職業,絕大部份都非專業人士.
判刑時仲有好多係無業

自稱「廣東本地人」肯定係黑暴手足.
「眾所周知,黃是混得比較好的階層,也比較展望國外。他們是不喜歡大灣區」呢句真係笑撚死人,好多黃人去英國送外賣,做司機.

眾所周知
黃絲是混得比較好的階層, 藍是底層。
咬斷趙家賢耳仔陳真: 無業漢
連儂牆斬黃絲案洪震:失業漢
見親肯定果堆香港藍絲 判刑不是無業就是失業, 再不然就是犯法最多的毅進香港警察
唔係底層係咩?
大埔連儂牆大陸藍絲來港斬黃絲案: 廚師
大陸藍絲起碼叫有職位

今天一定要吃開心果看2邊藍咬藍
藍絲割得最快

家裡有幾包開心果都不知夠不夠我吃

引用:
原帖由 XEO 於 2023-1-19 13:44 發表
自稱「廣東本地人」肯定係黑暴手足.
「眾所周知,黃是混得比較好的階層,也比較展望國外。他們是不喜歡大灣區」呢句真係笑撚死人,好多黃人去英國送外賣,做司機.
例如粵A沙文主義者

引用:
原帖由 ballking113 於 2023-1-19 13:40 發表
睇下被拉的黃曱甴,就知黃是最低層啦
叫人衝黃和走去衝黃唔同。

要到大灣區「撈金」?
笑死我啦,大灣區咪包括香港囉。

嗰個自稱廣東本地人連大灣區的定義都唔識,如果真係廣東人的話,又唔係香港人,講既野又沒有證據証明。
用佢一個既言論代表全香港人?

文宣唔係咁做囉,咁都信不是白痴就是智力有問題。
不過樓主好像信到十足十,還貼上來問別人點睇。

一名自稱「廣東本地人」就可以代表所有廣東人   ??
話唔定佢係黃絲曱甴搞中國人分化 

引用:
原帖由 XEO 於 2023-1-19 13:40 發表
咩呀,全部都有個師字架
旁聽師、坐監師

大陸人根本唔會分香港人顏色 係乜野人嘅文宣唔洗講

引用:
原帖由 hundredhundred 於 2023-1-19 13:53 發表
一名自稱「廣東本地人」就可以代表所有廣東人   ??
話唔定佢係黃絲曱甴搞中國人分化 
黑暴露出馬腳

主題標籤 #大灣區
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]