• 瀏覽: 9,753
  • 回覆: 51
日本財務省數據顯示,上月出口按年增長11.5%,高過市場預期;進口增長20.6%,小過市場預期,貿易逆差1.45萬億日圓,相當於112.7億美元,少過市場預期。 總結2022年日本貿易逆差近20萬億日圓,創1979年以來最大。 數據顯示,日本上月對中國出口按年下跌6.2%,對亞洲出口按年增長4.1%...

一路都維持低息政策係正確嗎 ?

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1684528-20230119.htm

引用:
原帖由 MT6788II 於 2023-1-19 11:05 發表
日本財務省數據顯示,上月出口按年增長11.5%,高過市場預期;進口增長20.6%,小過市場預期,貿易逆差1.45萬億日圓,相當於112.7億美元,少過市場預期。 總結2022年日本貿易逆差近20萬億日圓,創1979年以來最大。 數據顯示,日本上月對中國出口按年下跌6.2%,對亞洲出口按年增長4.1%...

日本低息政策, 符合美國利益 
大把日本狗菜割

康港哈日 L 快快 賣埋老婆仔女老竇老母 抬銀紙過日笨救國啦~~~~

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-1-19 11:08 發表

日本低息政策, 符合美國利益 
大把日本狗菜割
日本仔早幾日見賴屎登就係比賴屎佬警告佢唔可以加息

低息低匯率去做大旅遊業同出口. 經濟刺激唔到

日日話人地冇我地去喪買。,,,日,西美狗屎都冇得食嘅蟑螂出來講2句啦

引用:
原帖由 longgun67 於 2023-1-19 11:12 發表

日本仔早幾日見賴屎登就係比賴屎佬警告佢唔可以加息
聽過1個比喻..... 
日本印錢=企係墳地上向下掘.......掘左咁耐你估家下係點

只不過係開始,日本汽車業都危危機!

既然係咁, 就唔好唔比/ 限制國內人去日本旅行啦, 包括香港人

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-1-19 11:16 發表

聽過1個比喻..... 
日本印錢=企係墳地上向下掘.......掘左咁耐你估家下係點
見到棺材--唔係
見到死屍--唔係
變左死屍--畢竟上唔返地面啦。

日笨仔不擺脫老美拑制,永遠不能抬起頭做人~~~

引用:
原帖由 sheung1009 於 2023-1-19 16:40 發表

見到棺材--唔係
見到死屍--唔係
變左死屍--畢竟上唔返地面啦。
個比喻就係話上唔返地面lor 
印咁耐要收/變唔易.....

引用:
原帖由 MT6788II 於 2023-1-19 11:05 發表

唔係低息,係零息

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-1-19 16:46 發表

唔係低息,係零息
其實係咁, D人咪起日本借錢, 投資在別的高息項目

貿易赤字20萬億日圓,... 仲要創1979年以來最大。. 又話日完平要爆買既.........乜咁攪啊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]