• 瀏覽: 73,398
  • 回覆: 248
+5
特首李家超今日(19日)早上10時半,出席立法會行政長官答問會,是上任後第三次。他在開場白宣布,撤銷確診者隔離令將於1月30日正式撤銷。他解釋,

特首李家超今日(19日)早上10時半,出席立法會行政長官答問會,是上任後第三次。他在開場白宣布,撤銷確診者隔離令將於1月30日正式撤銷。他解釋,本地疫苗第二針及第三針的接種率分別達到93%及84%,大部分市民因感染而達到保護屏障。加上自從與內地通關以來,本地確診數字由3萬宗,下跌至昨日(19日)的3千多宗,市民對疫情的防護意識及處理方式有所提升,認為不應再由政府一刀切,「應改為由市民自行決定。」

李家超回顧新政府過去半年的工作,形容團隊工作紮實,也有創新及策略性措施出台,包括成立督導組推動融入國家發展大局、推出搶人才措施、打擊衞生黑點等。李家超展望2023年上半年的工作,政務司司長陳國基與內地緊密聯繫,兩地「通關」會隨時作調整,盡快實現全面通關。他預料旅客數目將會大幅增加,下月初會開展「你好,香港!Hello, Hong Kong」推廣活動,傳達香港復常訊息,吸引各地旅客訪港。《香港01》全程直播。

之後冇隔離令啲人中左會唔會都照出街?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/858798/直播-李家超-1月30日起撤銷確診者隔離令

武官出身確係唔同,話做就做,唔似得777諸多扭擰

即係確診照出街
總有一個在左近

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2023-1-19 11:02 AM 發表
特首李家超今日(19日)早上10時半,出席立法會行政長官答問會,是上任後第三次。他在開場白宣布,撤銷確診者隔離令將於1月30日正式撤銷。他解釋,

...
根本好多人中咗都唔報,有冇隔離令對佢地黎講都唔影響

咁正

還隔什麼 想槍斃嗎企出嚟
現在👇
復常號已經埋站

附件

6D581EFA-C59D-45C1-B6F0-E7F3C43A8D4C.jpeg(146.48 KB)

其實而家都係一路由得佢傳架啦

取消口罩令先啦

引用:
原帖由 機械佬 於 2023-1-19 11:03 發表
武官出身確係唔同,話做就做,唔似得777諸多扭擰
唔怪之得林太冇得做政協

Mo la 。等左三年既停工停市禁足+全民檢測,渣都冇啦

正 ! 中左招照樣返工和堂食  

政策好壞不評論
市民始終存在立場甚於偏見
但「快」是明顯

咁自行隔離有冇病假先

竹篙灣同啟德隔離營可以收皮改做打卡景點

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2023-1-19 11:02 發表

...
一早已經冇人理隔離令啦~ 
除非返工要攞病假果D~不過大把 假照放 街照出

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]