• 瀏覽: 5,634
  • 回覆: 22
台灣南投縣有一位45歲的張姓婦人與前夫離婚後成為單親媽媽,獨自打工養育高達9名子女,月前產下第10名孩子後為拼生計,仍馬上復工,不料疑似因積勞

南投信義警分局指出,張女原本是住在高雄市桃源區樟山裡的布農族原民,因生活發生困難,於三年前舉家搬遷至南投信義鄉,平時以打零工維生,收入仍不穩定、生活困窘,婚姻又不順遂而與丈夫離婚;張婦於去年12月生產後,迫於生活重擔仍繼續工作,未妥善休養而感染肺炎,不久即於6日病逝,終年僅45歲。
分局表示,東埔派出所所長林端吉得知張女家境清寒且為單親家庭,立即主動關懷並緊急聯繫「慈悲功德會」,提供新台幣6萬元(約合15,450港元)辦理張女後事,赫然又發現張女身後竟留下多達10名子女,最年長的已20歲,最小的才剛滿月,目前只能仰賴張女的母親照顧撫養,但張母已年邁體衰,經濟狀況亦不佳,一大家子都亟需社會大眾幫助。

樓主真係唔知應該點形容呢個女人? 
可憐還是可恨? 同老公唔啱還要生咁多? 無得避孕?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/台灣新聞/857793/台灣45歲單親媽有10名兒女-產後即復工-過勞感染肺炎離世

個老公又食屎架? 唔理堆仔女?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-18 09:40 發表
個老公又食屎架? 唔理堆仔女?
隨時唔同男人所生…45歲10個孩子

10個孩子

引用:
獨自打工養育高達9名子女,月前產下第10名孩子後為拼生計
咁好真係好鍾意打真軍喎 

啤機污文

應該由台灣政府養到18歲

最大嘅20歲,可以出嚟做…工養弟妹

死對她來說都是一種解脫

晚晚ot, , 忙個工廠

無錢要工作又要照顧咁多仔女仲要生咁多

人口爆裂就係呢D人做成

為咩要生咁多個呢

其實唔抵可憐,冇能力仲要生咁多

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-18 09:32 發表
台灣南投縣有一位45歲的張姓婦人與前夫離婚後成為單親媽媽,獨自打工養育高達9名子女,月前產下第10名孩子後為拼生計,仍馬上復工,不料疑似因積勞

...
東福建省需要計生辦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]