• 瀏覽: 14,107
  • 回覆: 11
本港新型肺炎確診數字連續10日減少,醫務衞生局局長盧寵茂表示,疫情近日雖然有回落跡象,但隨着早前社交距離措施放寬和農曆新年將至,市民外出辦年貨和聚會愈見頻密,感染風險持續。他又指,冬季是流感和其他呼吸道疾病高峰期,呼籲市民繼續保持警惕、戴好口罩,以及留意個人衞生,做好防護措施。

確保醫療服務及藥物港人優先

本港新型肺炎確診數字連續10日減少,醫務衞生局局長盧寵茂表示,疫情近日雖然有回落跡象,但隨着早前社交距離措施放寬和農曆新年將至,市民外出辦年貨和聚會愈見頻密,感染風險持續。他又指,冬季是流感和其他呼吸道疾病高峰期,呼籲市民繼續保持警惕、戴好口罩,以及留意個人衞生,做好防護措施。
盧寵茂又說,維持香港醫療系統正常運作是政府十分重要的工作,港府一直與醫管局保持緊密聯繫,按醫療服務需求情況適當地分配人手和資源。他指,政府和醫管局會繼續強化緊急應變機制,提升醫療系統的應對能力及負荷力,確保有需要的香港居民可以優先得到醫療服務及藥物。
公立醫院仍處於冬季服務高峰期,盧寵茂今日(16日)與副局長李夏茵和醫管局新界東聯網總監鍾健禮等人,視察威爾斯親王醫院,並為一眾前線醫護人員打氣。

見到其他地方都已經唔再戴口罩嘅時候,仲籲人戴好口罩...

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/農曆新年2023-盧寵茂-市民辦年貨聚會增加-籲戴好口罩保持警惕/357478

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2023-1-17 09:49 發表

...
我日日除口罩跑步,在英國旅遊半個月全家冇戴口罩,英國周圍有人咳,三年來至今從未中過招。
拿拿林取消口罩令啦,鐘意戴嗰啲可以日戴夜戴,戴一世都得。唔需要迫人戴。戴口罩咁耐,連自身免疫力都冇哂。

局長每次強調疫情防禦,港苦轉頭就放寬,睇嚟口罩令好快都放寬

唔少人戴住含菌量超標嘅口罩去四圍播毒

正路吖!

的所謂高官真係幾得意, 個個做法都唔同, 只要佢中意, 做乜也可以。呢個就叫人行年宵帶好口罩, 但係另一個所謂高官就係基佬欖球當日包庇在場觀眾集體唔帶罩, 官民齊齊違反防疫條例。可能的病毒識揀人嚟搞, 或者之前的所謂高官同的病毒傾好左, 唔好搞基佬欖球, 所以基佬欖球就可以齊齊官民一齊唔帶罩, 但係年宵班所謂高官就可能冇同的病毒傾過 , 所以就要帶返罩, 呢班所謂高官, 做的嘢出嚟真係好笑高笑笑小電影。😆😆😆

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-17 17:19 發表
的所謂高官真係幾得意, 個個做法都唔同, 只要佢中意, 做乜也可以。呢個就叫人行年宵帶好口罩, 但係另一個所謂高官就係基佬欖球當日包庇在場觀眾集體唔帶罩, 官民齊齊違反防疫條例。可能的病毒識揀人嚟搞, 或者之前的所謂高官同的病毒傾好左, 唔好搞基佬欖球, 所以基佬欖球就可以齊齊官民一齊唔帶罩, 但係年宵班所謂高官就可能冇同的病毒傾過 , 所以就要帶返罩, 呢班所謂高官, 做的嘢出嚟真係好笑高笑笑小 ...
一個準備取消戴口罩,一個叫人戴好口罩,亂到痴線😂

引用:
原帖由 鼠貓 於 2023-1-17 17:59 發表

一個準備取消戴口罩,一個叫人戴好口罩,亂到痴線😂
今屆政府, 自己的所謂高官都完全缺乏溝通, 各自為政, 咁多屆政府, 最差最亂就係今屆。

收皮啦 共存L

呢隻pet lo管好自己老婆去星架波無帶罩聚會先啦

北京2個月時間 產平咗疫N個王國 變咗堆田區
為疫委變左孤兒院

偉大祖國都取消晒所有限制走向復常啦,仲驚咩春呀
咁鐘意帶慢慢帶成世,鬼佬見到都恥笑弱不禁風

主題標籤 #口罩 #確診
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]