• 瀏覽: 7,986
  • 回覆: 13
+2
內地專家講到大陸疫情上三個禮拜就走完其他國家三年既路,講到好自豪好光榮咁,短時間幾億人感染,
講感染超英趕美,個個都做楊過苦中作樂係可悲,根本一d都唔光彩...
以前就搞封控咩都限制,而家一下子就躺平由得爆疫人民自生自滅,真係太極端。只覺得大陸人民無所適從真係慘...而家剛過高峰已經幾萬人死亡,之後春運人民將病毒帶回鄉村先大鑊,到時先係重症死亡高峰,無數老弱一群咁就被白紙害死..
最慘係醫護病左都要臨危上陣,搏埋條命工作...
大部人病痛就算徵狀不太嚴重始終都係辛苦,就算感冒都無人想,而家卻係全國人民要被迫輪住感染...
大陸被白紙搞一搞就突然放軟哂手腳,如洩洪式放寬無緩衝期,學哂西方咁向病毒投降,一下子搞到個個都病夫真係好失敗...想走共存係要時間準備,除左疫苗醫療配套,仲有國民衛生意識帶口罩都好緊要。
當初仲話大陸係抗疫模範生,放寬有哂準備研究好特效藥控制到,點知原來係搞以前最鄙視既群體免疫...
唔好以為公佈數據透明,只係反映呢次突然大解放係錯,西方係唔會接納大陸抗疫上與國際接軌,只會當中國向外開關係向國際播毒,中國人就係病夫,口講歡迎心裡歧視

引用:
原帖由 真命天子 於 2023-1-16 23:50 發表
內地專家講到大陸疫情上三個禮拜就走完其他國家三年既路,講到好自豪好光榮咁,短時間幾億人感染,
講感染超英趕美,個個都做楊過苦中作樂係可悲,根本一d都唔光彩...
以前就搞封控咩都限制,而家一下子就躺平由得爆疫人民自生自滅,真係太極端。只覺得大陸人民無所適從真係慘...而家剛過高峰已經幾萬人死亡,之後春運人民將病毒帶回鄉村先大鑊,到時先係重症死亡高峰,無數老弱一群咁就被白紙害死..
最慘係醫護 ...
點解要西方接納

夏蟲不可語冰。

中國拖到新冠致命率大大減低先開放,而所謂民主文明國家草菅人命死咗幾百萬人,誰優誰劣一目了然啦

問你覺得邊個國家做得好又講唔出,講嚟大家參考吓都好吖
就算在香港同外國一樣,唔係重症,在家休養同係隔離營都冇藥食啦

引用:
最慘係醫護 ...
中國防疫放寬是針對COVID-19三年來已變種弱化的科學決定,加上此病毒早在全世界風土化,再封對世界經濟交流構成的傷害和自身行政成本都遠大於效益。無症狀感染或輕症佔絕大多數下,乙類乙管和其他致死率低的病毒看齊而已。春節長假期間渡過高峰,可把對經濟民生的影響降到最少,同那小學雞白紙示威沒丁點關系。

引用:
最慘係醫護 ...
阿爺開放, 一係自殺, 一係早有準備, 以阿爺性格, 梗係早有準備.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2023-1-18 12:21 發表

阿爺開放, 一係自殺, 一係早有準備, 以阿爺性格, 梗係早有準備.
相信中央已有方法應對新冠病毒,手段都未用盡。😶

引用:
最慘係醫護 ...
佢地不嬲都係白事當紅事咁宣傳, 所以一早冇晒公信力, 所以外國把口話歡迎, 但心裡面彼視真係正常不過, 因為人地係睇邏輯睇現實, 同乜乜特色主義, 跟大佬說了算, 傳媒當係廣告做宣傳依D諗法係完全唔同

引用:
原帖由 DanRicky 於 2023-1-18 14:22 發表

佢地不嬲都係白事當紅事咁宣傳, 所以一早冇晒公信力, 所以外國把口話歡迎, 但心裡面彼視真係正常不過, 因為人地係睇邏輯睇現實, 同乜乜特色主義, 跟大佬說了算, 傳媒當係廣告做宣傳依D諗法係完全唔同
我覺你好似講緊尾國。 

越戰北部灣事件騙局

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2023-1-18 17:22 發表

我覺你好似講緊尾國。 

越戰北部灣事件騙局

因為你冇睇世界新聞,唔奇

引用:
原帖由 DanRicky 於 2023-1-18 18:19 發表

因為你冇睇世界新聞,唔奇
你睇 TVB/港傳媒嘅所謂國際新聞以為咁就係世界新聞。  

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2023-1-18 20:09 發表

你睇 TVB/港傳媒嘅所謂國際新聞以為咁就係世界新聞。  
以前依到有句“金句”,話大話講100次就會變成真(“三人成虎”同一道理),你係到睇得多睇得多D小粉紅講依D野,的確唔奇既 🤷

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]