• 瀏覽: 27,105
  • 回覆: 293
+9
一個多月前,內地因新疆烏魯木齊大火引發多地爆發反封控示威的「白紙運動」,令中央改變主意,放棄清零政策,並對外開放。但有外媒報導指,內地政府悄悄地秋後算帳,圍捕示威者,認為他們是社會動蕩的煽動者。 《華爾街日報》在月初爆料,國家主席習近平在去年12月初接見歐洲理事會主席米歇爾(Charles Michel)時稱,示威者「主要是學生和青少年」,他們對三年來與新冠有關的封控感到沮喪。習近平又在新年賀辭稱,14億人有不同意見是「正常的」,並補充「最重要的是通過溝通和協商達成共識」。但《彭博》披露,內地政府暗地裏地拘捕參須運動的示威者。 [caption id="attachment_4363083" align="alignnone" width="600"]

白紙曱甴影響社會安寧,全部都應消失。

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/白紙反封控-彭博-內地秋後算帳拘捕白紙示威者-以年輕人為主-101530682.html

呢班人, 一早就應該拉。

秋後算帳? 咁係咪即係話有咩犯罪事件, 係必定要當場拉到個罪犯先啱, 如果事後偵查到先去拉到罪犯就唔啱?

引用:
原帖由 高峰上的河流 於 2023-1-16 20:00 發表
一個多月前,內地因新疆烏魯木齊大火引發多地爆發反封控示威的「白紙運動」,令中央改變主意,放棄清零政策,並對外開放。但有外媒報導指,內地政府悄悄地秋後算帳,圍捕示威者,認為他們是社會動蕩的煽動者。 《華爾街日報》在月初爆料,國家主席習近平在去年12月初接見歐洲理事會主席米歇爾(Charles Michel)時稱,示威者「主要是學生和青少年」,他們對三年來與新冠有關的封控感到沮喪。習近平又在新年賀辭稱 ...
大紀元………

當中肯定有外國特務,緊係要清除

上網抄篇作文就當係新聞

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2023-1-16 20:37 發表
上網抄篇作文就當係新聞
奇怪在小粉紅無出來話彭博假新聞

美國出嘅新聞,必定做假,超級做假強國,民主自由的典範

但無白紙,你一世都無得返大陸面聖,你唔係應該多謝佢地咩!
同國安法一樣唔係黃屍幫你你立到法咩

引用:
原帖由 阿乜水 於 2023-1-16 20:24 發表
秋後算帳? 咁係咪即係話有咩犯罪事件, 係必定要當場拉到個罪犯先啱, 如果事後偵查到先去拉到罪犯就唔啱?
又係Bloomberg啦!
假新聞工廠!!

舊年俄烏戰爭2月24號開打!
佢哋早左好多日已經話開咗戰!
仲好詳細咁報導戰爭情同啲傷亡報告!!
後來先出嚟道歉話報錯咗!!

被拘捕的人可能收錢搞事,呢啲人,全世界都有,有錢使得鬼推磨

美國媒體引述大紀元新聞,得啖笑!

提示: 違規內容已被屏蔽
主題標籤 #習近平
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]