• 瀏覽: 27,098
  • 回覆: 293
+9
美國媒體引述大紀元新聞,得啖笑

引用:
原帖由 高峰上的河流 於 2023-1-16 20:00 發表
一個多月前,內地因新疆烏魯木齊大火引發多地爆發反封控示威的「白紙運動」,令中央改變主意,放棄清零政策,並對外開放。但有外媒報導指,內地政府悄悄地秋後算帳,圍捕示威者,認為他們是社會動蕩的煽動者。 《華爾街日報》在月初爆料,國家主席習近平在去年12月初接見歐洲理事會主席米歇爾(Charles Michel)時稱,示威者「主要是學生和青少年」,他們對三年來與新冠有關的封控感到沮喪。習近平又在新年賀辭稱 ...
做哂condom, yeah!

總有陰謀論

引用:
原帖由 caorenjie 於 2023-1-16 20:35 發表

因為這些牲口鬧事死了多少老人?
重判啦
冇呢班人 今年新年 你仲係屋企揸住電話睇住大陸條女打飛機

引用:
原帖由 阿乜水 於 2023-1-16 20:24 發表
秋後算帳? 咁係咪即係話有咩犯罪事件, 係必定要當場拉到個罪犯先啱, 如果事後偵查到先去拉到罪犯就唔啱?
秋後算帳是一種對付群眾的策略,表面不正面和團結的群眾直接衝突,肯退步,
待事情降溫後,各個擊破領導者,大眾未必能再團結,是非常厲害又陰毒的手段。

引用:
原帖由 阿乜水 於 2023-1-16 20:24 發表
秋後算帳? 咁係咪即係話有咩犯罪事件, 係必定要當場拉到個罪犯先啱, 如果事後偵查到先去拉到罪犯就唔啱?
黑記話:事前拉人,叫打壓;當場拉人,叫未審先判;事後拉人,叫秋後算帳。

正常人都知同共產黨鬥系必輸

引用:
原帖由 starr 於 2023-1-16 20:31 發表
當中肯定有外國特務,緊係要清除
yes , support

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2023-1-16 21:04 發表

秋後算帳是一種對付群眾的策略,表面不正面和團結的群眾直接衝突,肯退步,
待事情降溫後,各個擊破領導者,大眾未必能再團結,是非常厲害又陰毒的手段。
厲害就一定,不過唔咪陰毒,而係張顯法治。

引用:
原帖由 高峰上的河流 於 2023-1-16 20:00 發表
一個多月前,內地因新疆烏魯木齊大火引發多地爆發反封控示威的「白紙運動」,令中央改變主意,放棄清零政策,並對外開放。但有外媒報導指,內地政府悄悄地秋後算帳,圍捕示威者,認為他們是社會動蕩的煽動者。 《華爾街日報》在月初爆料,國家主席習近平在去年12月初接見歐洲理事會主席米歇爾(Charles Michel)時稱,示威者「主要是學生和青少年」,他們對三年來與新冠有關的封控感到沮喪。習近平又在新年賀辭稱 ...
又係D美狗作文文宣.

“秋後算賬”呢句名詞其實應該解釋為地主將田地租俾佃戶耕種,而佃戶本應每年秋後向地主繳租結賬,欠債還錢理所當然,唔通秋後唔可以算帳嗎
欠下債務當然要還啦

引用:
好合理!

引用:
原帖由 davidkpli 於 2023-1-16 20:56 發表
美國媒體引述大紀元新聞,得啖笑
平時唔可信,但今次好可能係有佢地既人被捕
內地對待呢d事件,唔會針對一般示威者; 但對背後策劃推動的邪教組織、外國特務一定唔會放過
當然,洋媒會將特務都講成普通百姓

老作!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]