• 瀏覽: 4,226
  • 回覆: 24
+2
本港單日新增新冠病毒確診個案進一步回落,新增4653宗感染,當中124宗屬輸入個案,多50宗死亡個案,第五波疫情累計12650名患者離世。 多19間院舍呈報個案,涉及24名安老院舍及殘疾人士院舍院友染疫。631間學校呈報1324宗個案,涉及1137名學生及187名職員,1間學校的1個班需要停課。

哇,好快清零,正呀

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1684107-20230116.htm?spTabChangeable=0

個個染晒咪回落囉,到年尾12月冬天又幾萬宗,無限LOOP

除非無變種,又或者變種越來越弱,否則沒完沒了... 

冇事了!🎉🎉🎉

死的人少2O個( (70變50)
但確少6倍 (2萬幾變4千幾)

真的嗎?

之前上升時,死人和確診比例,好直線,正比例。

點解下跌時個比例差咁大?

引用:
原帖由 ballking113 於 2023-1-16 17:50 發表
死的人少2O個( (70變50)
但確少6倍 (2萬幾變4千幾)

真的嗎?
因為香港係計28日嘅呢😒😒
28日後再比較死亡倍數啦😴😴😴

所謂死亡,係計28日內曾經新冠陽性,其間轉陰好左都算😒香港啲數字都係咁計的!!!

附件

IMG_20230103_193859.jpg(160.48 KB)

引用:
原帖由 seriouslyhansom 於 2023-1-16 18:01 發表

所謂死亡,係計28日內曾經新冠陽性,其間轉陰好左都算😒香港啲數字都係咁計的!!!
之前香港一直咁計架

我上面個數都是香港的數

引用:
原帖由 seriouslyhansom 於 2023-1-16 18:01 發表

因為死亡係計死亡前28日內曾經確診。。

所以要用20幾日後死亡數去比較今日死亡數,先至合理

引用:

之前每日幾千確診時,每日死十幾
之後每日兩萬幾確診時,死70,其間每次增加上去時的死人數字,都好直線正比例,例如確診多一倍,死亡多一倍左右

乜下跌就唔正比咁呢?

還是病毒勁左?死亡率高左?

"風土病"

引用:
原帖由 seriouslyhansom 於 2023-1-16 18:07 發表

因為死亡係計死亡前28日內曾經確診。。

所以要用20幾日後死亡數去比較今日死亡數,先至合理
28日前,個案不斷上升,咁現在死亡率應該升,爲什麼又跌?

引用:
原帖由 ballking113 於 2023-1-16 18:05 發表

之前香港一直咁計架

我上面個數都是香港的數
確診係幾日內突然之間少左6倍,

但死亡係計死亡前28日內,曾經感染新冠,
今日公佈之死亡個案,分佈在呢28日內,而不是呢幾日曾經感染新冠之內

引用:
原帖由 ballking113 於 2023-1-16 18:11 發表

28日前,個案不斷上升,咁現在死亡率應該升,爲什麼又跌?
確診計昨日,死亡計死亡前28日內曾經確診。
咁死亡相對於確診,一定有滯後性
滯後日期係=<28日
大概相差幾多日?
要有心人用每日死亡數,每日確診數 vs 日期,plot兩個線圖在同一圖表上去比較

https://www.stheadline.com/society/3187696/政府劃一核酸檢測判定標準-116起Ct值35或以上為陰性

樓上既CHING, 正苦今日開始搬龍門嘛, 中招標準提高左

主題標籤 #停課 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]