• 瀏覽: 38,766
  • 回覆: 218
+10
高鐵今日首日復運,加上香港與內地首階段通關已有一星期,本港市面漸趨熱鬧,其中在尖沙嘴旅遊區一...

高鐵今日首日復運,加上香港與內地首階段通關已有一星期,本港市面漸趨熱鬧,其中在尖沙嘴旅遊區一帶人流暢旺,見到不少內地旅客拖篋購物。
內地客 : 來港主要是購物

————————————————————————
香討有位黃人開貼話大陸人已經無錢嚟香港旅遊及購物,
真係井底蛙得可憐,踐踏自己人卻抬唔高自己!
唔好話中國十四億人,
大灣區人口都八九千萬,
1%落香港消費都唔少野!
希望香港經濟儘快恢復,
中港兩地恢復開通,係非常重要的!

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2399349/即時-港聞-高鐵復運︱內地旅客湧往尖沙嘴購物-排隊人潮重現

<span style="color: grey; "><span style="font-size: 1.5rem">對自己有利,就自由貿易!</color>
<span style="color: grey; "><span style="font-size: 1.5rem">對自己無利,就制裁禁止!</color>
喺香港需要國內同胞既時候,國內同胞從不缺席
再次落黎挽救香港經濟狂瀾於既倒

你話大陸經好差?差極都好過香港人囉,日日等政府派一皮

心情咁好,睇來疫情唔嚴重,又或者多咗人唔駛負擔及照顧長者優悠咗。

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2023-1-15 22:09 發表
你話大陸經好差?差極都好過香港人囉,日日等政府派一皮
唔知今年有冇呢…

之前d廢淡話無人來,香港經濟死硬,樓市下行

引用:
原帖由 @海東青 於 2023-1-15 22:14 發表

唔知今年有冇呢…
你返工咪有囉,個個月都有啦,如果最低工資個班係好應該幫,如果攞左去買禮物,食豪餐係呢個時候又無咁必要囉

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2023-1-15 22:20 發表

你返工咪有囉,個個月都有啦,如果最低工資個班係好應該幫,如果攞左去買禮物,食豪餐係呢個時候又無咁必要囉
波叔中過新冠,怕佢計錯數

新聞又話高鐵 冇咩人搭, 真係好難捉摸

引用:
原帖由 @海東青 於 2023-1-15 22:23 發表

波叔中過新冠,怕佢計錯數
計錯數都好過派錯錢

引用:
原帖由 @海東青 於 2023-1-15 22:14 發表

唔知今年有冇呢…
諗多左

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2023-1-15 22:20 發表

其實照過去觀察阿茂的政策真的不會照顧低下階層,  掛住"整餅"都唔緊要, 佢只會關心個餅好唔好看, 唔會理個餅好唔好食. 當年求簽批"畫餅充飢"真的是批中的.

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-15 22:31 發表

其實照過去觀察阿茂的政策真的不會照顧低下階層,  掛住"整餅"都唔緊要, 佢只會關心個餅好唔好看, 唔會理個餅好唔好食. 當年求簽批"畫餅充飢"真的是批中的.
邊個阿茂?

油尖旺人潮再復!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]