• 瀏覽: 14,465
  • 回覆: 84
+3
在車廂內打翻飲品的情況並不罕見,不過台灣捷運職員的「神救援」過程卻令外國人感到驚訝。有旅居台灣的法國文學Blogger日前乘搭台北捷運時,遇到車上有乘客不慎打翻奶茶,隨後目睹職員只花了6分鐘便清潔完成的「神救援」過程,因此在網上發文大讚。

旅居台灣的法國文學Blogger博磊(Pierre-Yves Baubry)上周五(13日)在社交媒體發文,提到在自己乘搭台北捷運的板南線期間,車上一名年輕乘客在善導寺站不慎打翻奶茶。對方隨即按下車上的紅色按鈕請求台北捷運的職員支援,並向在場的其他人道歉。其後,當列車停靠在下一站的忠孝新生站時,職員已在場等待,並隨即上車進行清潔。當列車再到下一站的忠孝復興站時,再有職員將清潔劑送到事發車廂內。當列車繼續行駛下一站的到忠孝敦化站時,地板上的飲品已被清潔乾淨,整個過程只花了6分鐘。博磊又提到,打翻飲料的乘客當時不斷向車內乘客及工作人員道歉,而工作人員則安慰指,「這種情況可能發生在任何人身上」。

吓, 咁都係新聞???冇嘢嘛, 倒瀉奶茶, 要用六分鐘去抹, 咁慢0既??
咁都要贊??

我見大家樂食客倒瀉嘢, 唔洗兩分鐘就抺完啦, 

好鱔稿喎

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1899300/即時-中國-乘客車廂內倒瀉奶茶-台灣捷運職員-神救援-震驚外國人-Juicy叮

在車廂內打翻飲品的情況並不罕見,不過台灣郤用「神救援」來形容令我感到驚訝先真呀!

我去過台灣, 反而不滿佢地工作速度慢先真, 我係sogo買了東西排隊俾錢, 唔係人多喎, 有6至7人, 竟等了我半小時, 

最後我放棄, 要成車人在下面等我就唔好啦 

如果喺茶餐廳唔小心倒瀉嘢,姐姐唔使三十秒就拖乾淨。
所以話喺香港做嘢,唔效率高就會畀人話,不過又會有人話係強迫勞動!

另外, 我投訢係台北車站對面間新光貨不對辦, 揾笨的, 在下面美食廣場要了個佛跳牆套餐(是大家樂晚餐級別那種) , 頂佢個lung丫, 打開那個燉盅怎解無料, 得D汁0既??那些料跳晒 牆嗎??

騙案來的

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2023-1-15 21:03 發表
如果喺茶餐廳唔小心倒瀉嘢,姐姐唔三十秒就拖乾淨。
所以話喺香港做嘢,唔效率高就會畀人話,不過又會有人話係強迫勞動!
BNO港人工作時就話羨慕外地慢活,但去到英國接受服務時又嫌人手郤慢

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2023-1-15 21:03 發表
如果喺茶餐廳唔小心倒瀉嘢,姐姐唔三十秒就拖乾淨。
咪係, 六分鐘喎, 試下係港鉄要架車停六分鐘等佢抺完先開得的話,那個清潔工會被"媽"到狗血淋頭都似

六分鐘就叫神救援, 唔係掛

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-15 21:04 發表
另外, 我投訢係台北車站對面間新光貨不對辦, 揾笨的, 在下面美食廣場要了個佛跳牆套餐(是大家樂晚餐級別那種) , 頂佢個lung丫, 打開那個燉盅怎解無料, 得D汁0既??那些料跳晒 牆嗎??

騙案來的
台灣又稱騙子島

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-1-15 21:06 發表

BNO港人工作時就話羨慕外地慢活,但去到英國接受服務時又嫌人手郤慢
上次兩台媽來香港搭港鉄, 見港人唔讓坐俾佢的細路, 唔洗六分鐘都"小"晒鬼啦
呢D先係神操作嘛

倒瀉嘢都要按緊急掣,呆民系咪智障?

引用:
原帖由 victorkc 於 2023-1-15 21:10 發表
倒瀉嘢都要按緊急掣,呆民系咪智障?
唔奇, 台灣人係咁大驚小怪, 
記得又係嗰兩件台女帶仔搭港鉄, 人地唔讓坐又坐, 讓坐俾佢, 得米, 又唔滿意其他人睥佢喎, 要上東張投訢

仲誇張

呆仔真係做乜都係第一

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-15 20:49 發表
在車廂內打翻飲品的情況並不罕見,不過台灣捷運職員的「神救援」過程卻令外國人感到驚訝。有旅居台灣的法國文學Blogger日前乘搭台北捷運時,遇到車上有乘客不慎打翻奶茶,隨後目睹職員只花了6分鐘便清潔完成的「神救援」過程,因此在網上發文大讚。

旅居台灣的法國文學Blogger博磊(Pierre-Yves Baubry)上周五(13日)在社交媒體發文,提到在自己乘搭台北捷運的板南線期間,車上一名年輕乘 ...
首先,倒瀉奶係唔應該按緊急掣!
緊急掣唔係for你呢D小事用既!

香港3分鐘搞掂拉 呆灣要6分鐘 收皮拉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]