• 瀏覽: 14,431
  • 回覆: 84
+3
引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-15 20:49 發表
在車廂內打翻飲品的情況並不罕見,不過台灣捷運職員的「神救援」過程卻令外國人感到驚訝。有旅居台灣的法國文學Blogger日前乘搭台北捷運時,遇到車上有乘客不慎打翻奶茶,隨後目睹職員只花了6分鐘便清潔完成的「神救援」過程,因此在網上發文大讚。

旅居台灣的法國文學Blogger博磊(Pierre-Yves Baubry)上周五(13日)在社交媒體發文,提到在自己乘搭台北捷運的板南線期間,車上一名年輕乘 ...
香港地鐵車內唔可以飲食,呢樣野冇得比,而且行車途中,如冇人報告,未必會6分鐘有清潔阿姐到車箱中,如你話收到報告後6分鐘先清完,就耐左的啦

用清潔倒瀉奶茶嚟打飛機,台灣就係咁嘅質素。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-15 20:49 發表
在車廂內打翻飲品的情況並不罕見,不過台灣捷運職員的「神救援」過程卻令外國人感到驚訝。有旅居台灣的法國文學Blogger日前乘搭台北捷運時,遇到車上有乘客不慎打翻奶茶,隨後目睹職員只花了6分鐘便清潔完成的「神救援」過程,因此在網上發文大讚。

旅居台灣的法國文學Blogger博磊(Pierre-Yves Baubry)上周五(13日)在社交媒體發文,提到在自己乘搭台北捷運的板南線期間,車上一名年輕乘 ...
好多住響台灣省嘅外國youtuber同blooger都係台灣省政府養嘅,宣傳台灣點好點好,其實6分鐘清奶茶真係不值一曬。可能法國人工作效率低,咁大個仔未見過。

引用:
原帖由 乞衣曱甴 於 2023-1-16 07:34 發表

香港地鐵車內唔可以飲食,呢樣野冇得比,而且行車途中,如冇人報告,未必會6分鐘有清潔阿姐到車箱中,如你話收到報告後6分鐘先清完,就耐左的啦
"隨後目睹職員只花了6分鐘便清潔完成的「神救援」過程,"

呢句清楚說明, 那位員工用了6分鐘清潔

而唔係由倒瀉至清潔完只花6分鐘喎

引用:

呢d係笑話嗎?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-15 20:54 發表
我去過台灣, 反而不滿佢地工作速度慢先真, 我係sogo買了東西排隊俾錢, 唔係人多喎, 有6至7人, 竟等了我半小時, 

最後我放棄, 要成車人在下面等我就唔好啦 
神9門 勁

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-16 06:54 發表

又好似係喎, 
發生在台, 佢地就會寫到贊清潔效率???反而維規的竟然隻字不提??

以下我估
如發生在香港, 分分會寫到, 中國香港人搭公共交通, 不守規則, 破壞秩序, 在不准飲食的車廂內飲嘢, 更倒瀉在車廂內, 仲要亂按緊急按紐, 阻礙正常運作, 清潔維持了6分鐘..........................

...
所以毒果冇左真係好事

拖個地叫神救援, 到底係杯奶茶係生化武器, 定架捷運弱到一杯奶茶都頂唔住?

用6分鐘抹地就嚇親個鬼佬,個鬼佬弱痴姐,呆灣鬼島騙子又可以高潮??

引用:

唱好, 咁先有人移民架嘛.

引用:
原帖由 Kingjjman 於 2023-1-15 21:35 發表
香港3分鐘搞掂拉 呆灣要6分鐘 收皮拉
係呀,香港班清潔工,若果3分鐘搞唔掂,就會比香港刁民屌到反皮都似! 

另外呢,我覺得,若果台灣民眾會自發清理,自己倒瀉自己執,唔使麻煩到清潔工人做,先至認叻都唔遲啦!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-15 20:54 發表
我去過台灣, 反而不滿佢地工作速度慢先真, 我係sogo買了東西排隊俾錢, 唔係人多喎, 有6至7人, 竟等了我半小時, 

最後我放棄, 要成車人在下面等我就唔好啦 
師兄是否台北嗰間;出晒名慢架!

引用:
原帖由 stabber 於 2023-1-15 21:55 發表

不過台灣有D野就做得好快呀!同朋友路經敦化南路見有牙醫,朋友屎忽痕話試下洗牙,5分鐘出返嚟!佢一路行一路X!
馬虎了事,慳水慳力乃台灣嘅特色!

引用:
原帖由 stabber 於 2023-1-15 22:05 發表

重係朋友拖埋條女兩條友洗呀!佢地一路行一路小喇叭,我就一路行一路
替兩個人洗牙,五分鐘攪掂?

利害啊!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]