• 瀏覽: 5,589
  • 回覆: 30
新界北總區人員一連兩日(12至13日)在區內進行代號「朝陽」(GOLDENSUN)的打擊非法駕駛電動可移動工具行動。 行動中,人員在大埔、屯門、元朗、天水圍及上水拘捕共9名本地男子及4名本地女子,年齡介乎17至83歲,涉嫌「駕駛未有登記車輛」、「駕駛時沒有有效駕駛執照」、「沒有第三者保險而使用車輛」及「駕駛時沒有戴上認可防護頭盔」,並扣查13部電動可移動工具。

拉得好, 呢的人, 一早就應該拉。仲有, 觀塘都有好多呢的人, 但係就從未見過有執法人員去進行執法行動。

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/12076224-新界北打擊非法電動單車-2日內拘13人/

D人當左電動單車係普通單車咁,佢地係真唔知?定假唔知?但無論真定假,違法就要拉~~講完~~

引用:
原帖由 剎華 於 2023-1-15 07:01 發表
D人當左電動單車係普通單車咁,佢地係真唔知?定假唔知?但無論真定假,違法就要拉~~講完~~
佢地唔知就假嘅, 只係明知故犯。有一次, 我係觀塘近凱匯, 見到有個人踩住電動單車送外買, 點知前面停左㗎警車, 佢一見到有警車, 佢就即刻落車, 用手去推㗎電動單車, 點知警車上面嘅警察見到咁又完全唔理, 如果佢唔知係犯法, 當時佢又會落車用手去推?

比買唔比用,呢個脫節香港真係廢

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-15 07:49 發表

佢地唔知就假嘅, 只係明知故犯。有一次, 我係觀塘近凱匯, 見到有個人踩住電動單車送外買, 點知前面停左㗎警車, 佢一見到有警車, 佢就即刻落車, 用手去推㗎電動單車, 點知警車上面嘅警察見到咁又完全唔理, 如果佢唔知係犯法, 當時佢又會落車用手去推?
嗯,回來了~~那應該是知道的吧~~是明知故犯,搏大霧了~~~

支持拉9哂佢地

支持繼續執法。

通街跑啦

引用:
原帖由 falconV8 於 2023-1-15 12:22 發表
支持繼續執法。
執法只係第一步, 拉到呢的人, 上到法庭, 應該要重判, 不能淨係罰錢了事。

南亞唔敢捉

抵 L 死

引用:
原帖由 夜來人 於 2023-1-15 07:52 發表
比買唔比用,呢個脫節香港真係廢
去公園得唔得?

引用:
原帖由 s336990 於 2023-1-15 12:48 發表

去公園得唔得?
公園唔比架!

尤其風火輪 滑皮嗰啲
真係好賤格

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]