• 瀏覽: 5,913
  • 回覆: 17
美國一直攞台海牌嚟遏制中國,甚至多次推演台海戰爭,日前,美國智庫兵推兩岸開戰,宣稱美日台軍可能會介入,美日台有能力阻擋革命軍收台,幫台軍“守住台灣”。靚智庫仲稱,一旦兩岸開戰,台軍獨自可以托兩個月以上。對此,台媒進行咗街頭採訪。據台灣“中時新聞絲網”消息稱,喺日前嘅街訪中,台灣翻後生仔紛紛認為,台灣未必可以頂70日,有人表示,搞唔好7日我就走咗,冇水冇電,點可能兩個月?重有人表示,一旦斷水斷電,台灣好痛苦,根本都忍唔住!甚至有台灣後生仔話,太高估台灣,台灣可能連一周頂唔順!
從街頭採訪嚟睇,大多數台灣後生仔認為,台灣根本贏唔到大陸,台軍頂兩月冇理由。一地方後生仔認為,唔應該打仗,應當珍惜當下嘅和平共生命,兩岸可以商量,取得一個戥頭啲,最好唔好打。睇得出,台灣後生仔唔希望開戰,更加不願介入兩岸衝突中。此前,有台灣教授稱,一旦兩岸開戰,死都系中國人,美國人唔會志在台灣。所以,兩岸對抗只會畀美國坐收漁翁之利,絕對唔系台灣同大陸願意睇到嘅。
美國智庫聲稱台軍可以頂70日,其實系畀台獨分子泵氣,一旦真系打埋,以台軍嘅實根本就唔夠睇,面對革命軍嘅雷霆出擊,台軍將落荒而逃,前冇幾耐央視仲披露,蔡英文專觀看咗喺戰時狀態下自己嘅走裝甲車。咁睇嚟,連蔡英文噉嘅台灣大粒佬都盤算住點走路,要畀台灣後生仔攞武器同“台獨”分子防守,睇怕唔系一件容易嘅事。
台灣系中國嘅,中國大陸多年對台實施優惠措施,考慮嘅血濃于水系兩岸嘅關係,為嘅系畀台灣難嘅同胞識到兩岸一家錫嘅道理,採取和平統一方式符合兩岸利益,先至可以真正保安台灣嘅發展成果。但系,而家台當局妄圖背靠美日坼泥為王,以武拒統,不斷尋求域外勢力嘅支持,有意割裂台灣與大陸,搞對抗。舊年佩洛西喺台當局嘅邀請下撩台,就講“台獨”唔志在兩岸和平,唔考慮台灣人嘅安全。
按照美國智庫嘅分析,兩岸一旦發生對抗,第一個受到打擊嘅將系台軍,美國同日本驚會坐山觀虎鬥。睇下俄烏衝突就知,美國通過扶持代理人戰爭嚟拖住俄羅斯,同樣,扶持台當局同台軍遏制中國,已經成為美國嘅一張王牌。所以,美日唔會協防台灣,相反,台灣打爛,大陸同台灣兩敗俱傷先系美日願意睇到嘅。
台灣後生仔系明智嘅,佢哋不願睇到戰爭,不願與大陸對抗,說明台灣難嘅同胞內心系嚮往和平嘅,打仗唔符合兩岸利益,只會畀親者痛仇者快。當然,如果台當局一意孤行,妄圖分裂嘅話,咁中國大陸可唔坐視唔理,必要嘅時候,革命軍會拎出信心收復台灣,實現國家嘅統一,推動中國嘅強大崛起!(來源:紅色前哨)

鏈接:https://m.toutiao.com/is/k9QANQF ... 仔:太高估台灣可以托七日唔錯-今日頭條

冇水,冇電,冇煤氣煮食,城市人又唔可以學鄉下人拾啲木頭返屋企燒火煮飯,只多頂一星期

即係話阿爺唔使攻台, 唔使封台, 只要兇台就得, 話兩星期後武統, 走嘅走, 唔走嘅即刻和談.

簡單。核沉台灣。

沒人想戰爭就算美逼老共出手,現攻台完全不是一個好時機,故一定要等到足夠實力跟美對抗,到時任何時間收台都不是問題,就算日介入也無用。老共現最重要就是大量增加所有軍備,包括中子彈,核彈,攻擊潛艇數量,如真出手就是跟美預備全面開戰,宣佈動用核力量和第二島鏈已為戰區,任何美軍艦戰機進入都會受攻擊,星鏈更必須全面清除,到時中美都不要估只有一個選擇,就是大家為台戰輿否?

引用:
原帖由 fiftyben 於 2023-1-15 00:11 發表
美國一直攞台海牌嚟遏制中國,甚至多次推演台海戰爭,日前,美國智庫兵推兩岸開戰,宣稱美日台軍可能會介入,美日台有能力阻擋革命軍收台,幫台軍“守住台灣”。靚智庫仲稱,一旦兩岸開戰,台軍獨自可以托兩個月以上。對此,台媒進行咗街頭採訪。據台灣“中時新聞絲網”消息稱,喺日前嘅街訪中,台灣翻後生仔紛紛認為,台灣未必可以頂70日,有人表示,搞唔好7日我就走咗,冇水冇電,點可能兩個月?重有人表示,一旦斷水斷電,台 ...
台灣系中國嘅,這個講法, 是令人討厭的,增加仇恨的,撕裂的,台灣和大陸組合了中國.台灣人和大陸人有責任捍衛這個組合,完。

引用:
原帖由 boc8222 於 2023-1-15 03:45 發表

台灣系中國嘅,這個講法, 是令人討厭的,增加仇恨的,撕裂的,台灣和大陸組合了中國.台灣人和大陸人有責任捍衛這個組合,完。
講嘢咁矛盾的?
既然台灣和大陸組合了中國,講台灣系中國嘅有乜問題?

引用:
原帖由 神殿老子 於 2023-1-15 00:36 發表
冇水,冇電,冇煤氣煮食,城市人又唔可以學鄉下人拾啲木頭返屋企燒火煮飯,只多頂一星期
這樣只是封台的結果,攻台會更激烈

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2023-1-15 02:11 發表
沒人想戰爭就算美逼老共出手,現攻台完全不是一個好時機,故一定要等到足夠實力跟美對抗,到時任何時間收台都不是問題,就算日介入也無用。老共現最重要就是大量增加所有軍備,包括中子彈,核彈,攻擊潛艇數量,如真出手就是跟美預備全面開戰,宣佈動用核力量和第二島鏈已為戰區,任何美軍艦戰機進入都會受攻擊,星鏈更必須全面清除,到時中美都不要估只有一個選擇,就是大家為台戰輿否?
x2. 出兵是國之大事,大陸不打無把握之仗,一出手就要成功,唔會好似俄羅斯咁拖泥帶水。如果大陸仍沒有殲滅美國的能力(或者確保一齊死),一定唔會出兵台灣住。

引用:
原帖由 think888 於 2023-1-15 01:14 發表
簡單。核沉台灣。
點解要核爆台省?

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2023-1-15 02:11 發表
正解。不過我認為老美亦逐漸在第二島鍊部署兵力(近兩年,關於澳洲、所羅門群島的新聞),預備在第二島鍊與中國全面開戰

中國應該研發遠距離的軍力投射

引用:
原帖由 HKusers 於 2023-1-16 06:00 發表

點解要核爆台省?
免日後烏克蘭事件重現。反正台灣,已經全是叛國者,殺無赦。核沉台灣。

三日都頂唔住

引用:
原帖由 fiftyben 於 2023-1-15 00:11 發表
美國一直攞台海牌嚟遏制中國,甚至多次推演台海戰爭,日前,美國智庫兵推兩岸開戰,宣稱美日台軍可能會介入,美日台有能力阻擋革命軍收台,幫台軍“守住台灣”。靚智庫仲稱,一旦兩岸開戰,台軍獨自可以托兩個月以上。對此,台媒進行咗街頭採訪。據台灣“中時新聞絲網”消息稱,喺日前嘅街訪中,台灣翻後生仔紛紛認為,台灣未必可以頂70日,有人表示,搞唔好7日我就走咗,冇水冇電,點可能兩個月?重有人表示,一旦斷水斷電,台 ...
以台灣政府辦事速度,決定投降都要一個月,如果話要國會通過投降議案,咁就肯定台灣永不投降....
要夠人開會都難😝

主題標籤 #俄羅斯
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]