• 瀏覽: 1,607
  • 回覆: 7
【明報專訊】病人鄧桂思2017年於聯合醫院因兩名醫生「開漏藥」引致急性肝衰竭,須兩度換肝,其後不治,原定下月底召開死因研訊。警方昨凌晨公布起訴兩名男子誤殺,據悉為涉事醫生林治崑及陳小劍,兩人前年被醫委會裁定專業失當。醫管局稱有關員工已停職及調離臨牀工作。有醫管局前高層料此為首次有公院醫生因醫療失誤被控誤殺案件,關注公院人手少、工時長,如忙中有錯,難判定屬個人或系統責任,現全由醫生承擔,憂引發醫生按章工作及加劇離職潮,影響醫療服務質素。公共醫療醫生協會會長凌霄志表示,大批公院醫生對有人被捕相當錯愕,更有會員稱「感到壓力」。

立法會醫衛界議員林哲玄認為指控「相當大」,沒想過醫生幫助病人最終面對刑事起訴。醫學會昨發聲明稱非常關注,特別是醫生診治病人時刑責,正了解情況及協助會員,並稱正值流感及新冠高峰期,公營醫療系統資源及人手失衡問題更嚴重,提醒會員提高警覺,呼籲醫管局正視工作量及工時問題。身兼醫委會委員的醫學會前會長蔡堅認為,事件無疑令業界憂慮,尤其公院醫生。

公院已經吾夠醫生
今次會唔會令更多醫生吾撈
將來點算

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/pns/要聞/article/20230112/s00001/1673459419386/鄧桂思案-公院醫生控誤殺掀慮-前高層恐離職潮加劇

如果為了挽留人才而亂咁醫人不用負責, 可能結果更恐佈過醫院逼爆病人喎.

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-12 23:16 發表
如果為了挽留人才而亂咁醫人不用負責, 可能結果更恐佈過醫院逼爆病人喎.
佢地都係overload 先至出錯
吾應該咩都怪哂佢地

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-1-12 23:26 發表

吾應該咩都怪哂佢地
其實本人覺得醫生是高攀不起, 好以幾年前我的爸爸被醫生話有白內障, 排期排咗兩年先正式檢查, 但是上年檢查後沒有任何回應又要排多一年, 到了一年後的最近就話對眼無問題, 白內障提也不提, 咁是否專業失德?

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-12 23:16 發表
絕對同意,醫生唔係可以亂醫無責任

本地醫生一向自認極高水平,成九日唔比外地行家入嚟行醫。而家為何咁怕失誤?

唔通醫護界要無王管香港先可以有醫療服務?

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-1-12 23:26 發表

吾應該咩都怪哂佢地
點解會超荷呢?因為醫生們為咗保護佢哋崇高地位而限制醫科生學額及嚴禁外地醫生來港行醫。好多香港學生入唔到香港的大學讀醫而轉去外國讀,佢哋又咪讀到畢業並在外地行醫。

如果佢哋醫死你啲親人,你會唔會咁"明白事理”地原諒佢哋呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]