• 瀏覽: 6,825
  • 回覆: 39
【公屋/富戶政策】不少人排隊上公屋,但生活又是否可如預期?有居於公屋的港媽於網上發文表示,其家庭月入約5萬元,但「冇咩點使錢已經冇X咗3皮(

公屋富戶,專搵政府笨7

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/852803/公屋富戶-家庭月入-5萬住公屋-港媽呻唔夠使-網民看開支表嚇親?itm_source=universal_search&itm_campaign=hk01&itm_content=all&itm_medium=web

引用:
原帖由 gloriawind 於 2023-1-12 13:33 發表
【公屋/富戶政策】不少人排隊上公屋,但生活又是否可如預期?有居於公屋的港媽於網上發文表示,其家庭月入約5萬元,但「冇咩點使錢已經冇X咗3皮(

...
搵成$5萬蚊一個月咁L有錢,仲霸住間公屋 
應該交返間屋俾真正有需要嘅人

女人揾快錢容乜易,走一次私鐘都賺幾千喇

網上野作假多!1千蚊電費,1千蚊煤氣費,500 蚊水費!

呢種家庭,俾夠月入50萬佢,佢一樣可以唔夠使。
已經兩千幾蚊水電,還可以「出下街食下野」使多幾千,我認為呢D唔係正常住公屋既人會做既事。不過有D人確實因為想合資格享受廉價公屋租金而會去「整理」自己既資產總值。

引用:
原帖由 飛劍龍 於 12-1-2023 13:42 發表
女人揾快錢容乜易,走一次私鐘都賺幾千喇
靠公屋至富,唔該富有之後讓番間公屋比有需要既人住。

你搵幾多洗幾多你嘅事, 但唔好講到好委屈咁 

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2023-1-12 13:55 發表
網上野作假多!1千蚊電費,1千蚊煤氣費,500 蚊水費!
可能計埋外面層私樓呢 
玩自爆咁應該查下

水電每月2500, 難以置信

冇去旅行咩?!

長毛人工仲高都係住公屋啦....

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2023-1-12 14:34 發表
長毛人工仲高都係住公屋啦....
佢將份人工捐晒去社民連……左手交右手拎盡福利著數依家仲正係監倉包生養死葬仲有糧出添

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2023-1-12 14:57 發表

佢將份人工捐晒去社民連……左手交右手拎盡福利著數依家仲正係監倉包生養死葬仲有糧出添
佢確係人材....

討論區帖當新聞

3人家庭公屋入息限額24,410元,老實講,真是掹掹緊,環頭環尾感冒睇醫生,都要四五百。如果睇專科,最低消費一千。維修廁所水箱,換去水芯都要千幾。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]