• 瀏覽: 6,877
  • 回覆: 13
【公屋/富戶政策】不少人排隊上公屋,但生活又是否可如預期?有居於公屋的港媽於網上發文表示,其家庭月入約5萬元,但「冇咩點使錢已經冇X咗3皮(

公屋富戶,專搵政府笨7

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/852803/公屋富戶-家庭月入-5萬住公屋-港媽呻唔夠使-網民看開支表嚇親?itm_source=universal_search&itm_campaign=hk01&itm_content=all&itm_medium=web

引用:
原帖由 gloriawind 於 2023-1-12 13:33 發表
【公屋/富戶政策】不少人排隊上公屋,但生活又是否可如預期?有居於公屋的港媽於網上發文表示,其家庭月入約5萬元,但「冇咩點使錢已經冇X咗3皮(

...
搵成$5萬蚊一個月咁L有錢,仲霸住間公屋 
應該交返間屋俾真正有需要嘅人

新公屋啲配套仲靚過私人樓。

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2023-1-12 13:42 發表
女人揾快錢容乜易,走一次私鐘都賺幾千喇
你又知?你幫襯過?

引用:
原帖由 haogaoye 於 2023-1-12 13:58 發表
呢種家庭,俾夠月入50萬佢,佢一樣可以唔夠使。
已經兩千幾蚊水電,還可以「出下街食下野」使多幾千,我認為呢D唔係正常住公屋既人會做既事。不過有D人確實因為想合資格享受廉價公屋租金而會去「整理」自己既資產總值。
我住居屋,一家三口,一個月電費400,煤氣費$300,水費$200,總共$900。

佢屋企一個月水電煤嘅錢,等於我屋企用三個月

引用:
原帖由 sylm01 於 2023-1-12 14:06 發表
你搵幾多洗幾多你嘅事, 但唔好講到好委屈咁 
佢似晒命多啲。

無料嘅人鍾意裝逼扮勁。

好多住公屋嘅人,覺得人哋嫌佢窮睇佢唔起。都鍾意吹牛扮有錢人。

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2023-1-12 13:55 發表
網上野作假多!1千蚊電費,1千蚊煤氣費,500 蚊水費!
好大可能係作野。

搵$5萬蚊一個月,仲使住公屋?

租公屋係支出,買樓係投資。

家庭開支一個月用$3萬,剩低$2萬夠佢哋出面供私人樓

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2023-1-12 15:17 發表
5皮住公屋都唔夠?咁租私樓既咪要跳樓?
無錢嘅人,最鍾意裝逼扮有錢。

老實講,我唔信佢哋住公屋,家庭月入會有5皮咁多,一定係吹牛9 up

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2023-1-12 14:01 發表

靠公屋至富,唔該富有之後讓番間公屋比有需要既人住。
好多人收入遠超入息限額,都照樣霸住間公屋。

歸根究底,都係房屋署職員大食懶唔做嘢

引用:
原帖由 paulchen 於 2023-1-12 16:36 發表
住公屋又要扮上等富貴人
我識得幾個住公屋嘅人,成日同人講話自己賺好多錢,買嘢有幾貴幾貴。

我心諗,真係有錢就唔使住公屋啦

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2023-1-12 16:33 發表
公屋有好多請女傭, 養貓養狗呢啲開資仲貴過養人
香港特色,住公屋請賓妹

引用:
原帖由 PKdickson 於 2023-1-12 15:20 發表
老實講5萬(3人家庭)其實吾係好多
3人家庭月入$5萬,喺香港應該算中上吧。

好多一家三口,老公賺錢,一個月收入都無兩萬五,老婆係家庭主婦湊仔。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-1-12 14:20 發表
水電每月2500, 難以置信
一定係吹水。

我屋企水電煤加埋一個月都係$900。

做g要搵$10萬一個月,要樣靚身材正服務好。
先多捧場客

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]