• 瀏覽: 53,575
  • 回覆: 532
  • 追帖: 5
+18
【本報訊】2019年反對修訂《逃犯條例》風波中,不少青年被捕。而現時兩地通關,議員張欣宇透露有大量涉及反修例運動的年輕人,就算沒有刑事紀錄亦無法申請跨境證件、即回鄉證。他表示已就事件向政府反映,兩地政府正跟進事件,不過尚未有成功個案,認為若然不能處理事件相信社會都難以在2019年中「Move on」(走出來)。

正常吖, 呢班漢奸反賊, 根本就應該禁制佢地所有公民權利。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20230111-0111_00176_207/涉反修例青年仍無法申回鄉證

其實拒發回鄉證,正正就是落實了一國兩制的表現。
因為現時亦有很多內地人,因為某種原因 (例如:曾經賣淫),香港都拒絕他們入境。
一個主權政府,有權拒絕他們不歡迎的,進入該地區。
當然你可以繼續去要求對方放行。

班王友大叫反送中,轉頭又要申請回鄉證,自動送中,係乜嘢玩法, 精神分裂有問題

喐啲就話要Move on
懶係正能量
呢啲冚家鏟害人不淺
呢個世界除咗復原公義,仲有報復公義。
點解有二零一九年大暴動,就係因為二零一四年之後幾年香港社會只講復原公義,不講報復公義。
曱甴問我哋點解一世冇得申請回鄉證
又唔諗下羅伯辛苦一世,你哋曱甴掟一嚿石頭就冇咗條命!
又唔諗下李伯,小虎sir,一世都要活喺痛苦之中!
因二零一九年黑暴終身傷殘者人數眾多未能盡錄!!!

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-11 04:01 發表
【本報訊】2019年反對修訂《逃犯條例》風波中,不少青年被捕。而現時兩地通關,議員張欣宇透露有大量涉及反修例運動的年輕人,就算沒有刑事紀錄亦無法申請跨境證件、即回鄉證。他表示已就事件向政府反映,兩地政府正跟進事件,不過尚未有成功個案,認為若然不能處理事件相信社會都難以在2019年中「Move on」(走出來)。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20230111-0111_00176_207/涉反修例青年仍無法申回鄉證
正常啦

佢地要回鄉證做乜?🙄

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2023-1-11 05:38 發表
懶係正能量
呢啲冚家鏟害人不淺
點解有二零一九年大暴動,就係因為二零一四年之後幾年香港社會只講復原公義,不講報復公義。
大部份人都已經忘記,你仲可以記得受過傷害嘅人,我真心佩服你,抵讚👍👍👍

梗係唔俾你攞回鄉證啦
你有香港身份證就已經好好

就算俾咗你,都唔會俾你過關
所以都係冇位囉

仲話係民主鬥士,原來香港一搵唔到食,佢地就即刻趕住申請回鄉證,當日放火燒議辦,今日就要去建制派度乞,佢地已經唔記得返大6會被人生劏賣器官😂😂😂

呢件議員真趣緻,還不知問題所在?要反映什麼?

引用:
原帖由 薄餅薯片 於 2023-1-11 05:46 發表

大部份人都已經忘記,你仲可以記得受過傷害嘅人,我真心佩服你,抵讚👍👍👍
全部香港人知道 打死曱甴

點止Return Home Card,遲吓淘寶支付寶一齊終身ban牙!!燒得咁過癮吖嗱

返去搞破壞?!

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-11 04:01 發表

新聞來源連結:
社會事件佢哋話唔係中國人,咁佢哋都唔係中國人申請回鄉證是否怪怪的

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2023-1-11 05:38 發表
懶係正能量
呢啲冚家鏟害人不淺
要還要找數 正常

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]