• 瀏覽: 3,095
  • 回覆: 14
去年10月15日凌晨,一名隸屬新界南總區交通部的休班男警在屯門一個巴士站,與兩對情侶互毆,其間疑以一對四寡不敵眾,身體多處受傷送院。途人見狀

警方當日凌晨2時半接獲報案指,有5名男女在屯門鄉事會路近安定邨巴士站發生爭執及打鬥。警員隨即到現場調停,經初步調查,一名29歲姓利的男休班警員與兩對情侶在上址爭執後,眾人懷疑互相以手襲擊對方。休班男警分別頸、手、膝及頭傷,清醒被送往屯門醫院治理。其餘四人則無大礙,拒絕送院。涉事男警隸屬新界南總區交通部,現已被停職。
事件中,5人均被捕,當中25歲姓何男子與18歲姓甄女子18歲姓何男子與28歲姓張女子,分別為兩對情侶,涉嫌「襲擊致造成實際身體傷害」被捕。休班男警則涉嫌「普通襲擊」被捕。

香港近呢幾年真係乜嘢事都可以打一餐  
18男 vs 28女? 中女有救了

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/855844/休班交通警巴士站混戰四男女-被控普通襲擊周三提堂

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-10 23:09 發表
去年10月15日凌晨,一名隸屬新界南總區交通部的休班男警在屯門一個巴士站,與兩對情侶互毆,其間疑以一對四寡不敵眾,身體多處受傷送院。途人見狀

...
有潤滑劑 
姐姐功夫好

好心佢自己有份政府工就𡃶身的, 果的普通人就算冇左份工, 最多搵過第二份, 佢身為公務員,冇左份工, 可以講連帶冇左幾多福利, 同果的普通人, 完全二回事。

返工打慣人,下班後忍唔到手

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-10 23:26 發表
好心佢自己有份政府工就𡃶身的, 果的普通人就算冇左份工, 最多搵過第二份, 佢身為公務員,冇左份工, 可以講連帶冇左幾多福利, 同果的普通人, 完全二回事。
你係以一個普通打工仔心態去諗
但“指揮”慣人嘅心態會唔同架
好易會有不能被挑戰嘅心態

而且如果佢發現自己係比一般市民有更多法律知識
又見到好多法盲唔識為自己爭取權利
心態差啲都好易出事
唔特指警察,包括律師、社工、議員嗰堆,甚至任何有資訊差嘅行業
只係其他職業無咁多人mon住
警察出事又特別顯眼啫

例如社工用佢嘅手段為熟人安排特快攞福利
只要佢唔係公開售賣服務,點咬入?
連發現都好難
律師更唔在話下,叛國地帶反覆跳躍都未必耐得佢何

引用:
原帖由 walkera2006 於 2023-1-10 23:36 發表
你講小黃人受訓後一下子改唔到?

真係武力可解決一切

4個打1個唔係圍毆咩?
點解要5個都告? 

休班警....

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-10 23:09 發表

...
姐姐好好架

引用:
原帖由 walkera2006 於 2023-1-10 23:36 發表
被人打係曱甴生活一部份, 果日唔俾人揼過周身唔聚財就真

引用:
有咗各鞍法 佢哋都操少咗啦。 所以習慣唔到

咁樣唔係叫互毆,而係有人被人打

睇就係人多勢眾事件 又打又砌

警察下班後都是普通人,都會有情緒。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]