• 瀏覽: 18,898
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
+2

5小時前

【Now新聞台】內地新增逾一萬四千宗新冠病毒確診病例,比之前一日多一倍。河南省官方通報,當地有約近九千萬人受到感染,強調疫情高峰已經過去。

內地周日新增14171宗新冠病毒確診病例,以浙江最多,有4220宗;廣西、廣東及江西,亦分別有一千多宗。當局首次沒有列明新增的個案是境外輸入或本土病例,而之前一日新增的7074宗確診,只有兩宗是輸入個案。

至於新公布的三宗感染新冠病毒死亡個案來自黑龍江及雲南,同樣首次沒有說明是否本土病例

內地多個省市早前預計,疫情高峰本月內接近尾聲。其中河南省衞健委疫情防控記者會公布,截至上周五全省新冠病毒感染率為八成九。根據官方統計數據,河南省2021年常住人口為9883萬,意味河南有約8796萬人已受感染

當局又指,發熱門診的就診人數於上月中旬達到高峰,之後持續下降,認為河南省已順利渡過疫情高峰,預計到本月底每日新增感染人數將維持在較低水平。

現時當地主要流行的仍然是OmicronBA.5.2變異株,它及BF.7變異株均是現時內地主流的病毒株。

專家在國務院聯防聯控機制記者會上表示,Omicron致病力比Delta變異株及原始毒株明顯下降。

北京大學第一醫院感染疾病科主任王貴強:「我們還要持續關注Omicron毒株進一步的變化,包括新的變異、潛在的一些風險,我們都要進一步關注。根據毒株的特點,會給予相應的一系列的診療方案的調整。」

患者主要病徵是發熱、咳嗽及乏力等,個別病例出現肺炎。
============================================================

即係國家疾控辦話全國每日最多都係三兩萬宗確診病例,但單單一個河南省就話累計有成9000萬人?

呢條數真係數學家都計唔掂!

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/international/player?newsId=503516

正, 大陸人人有擴體。 

受感染,即是有了自身防疫力.

全球第一抗體大國誕生了

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-1-10 00:18 發表

5小時前

【Now新聞台】內地新增逾一萬四千宗新冠病毒確診病例,比之前一日多一倍。河 ...
因為你分唔清受感染同確診嘅分別

抵抗到就受感染都唔會確診

香港至今共約百幾萬人確診,但香港已經九成以上人甚至全港人巳受過感染

中國疫情已經完結及過去,係全球疫情最快完結的國家。👍

引用:
原帖由 天外有天sel 於 2023-1-10 01:31 發表

香港至今共約百幾萬人確診,但香港已經九成以上人甚至全港人巳受過感染
"抵抗到就受感染都唔會確診"

你唔做檢測,點知一個人係咪受感染?咁檢測到受感染,咪就係確診囉!

你應該話俾世衛知!

不過中國一向準則與別不同就大家都知㗎喇,3年嚟,感染咗(檢測陽性),只要冇症狀,一律唔當確診。我唔明點解香港唔向祖國學習!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-1-10 00:18 發表

5小時前

【Now新聞台】內地新增逾一萬四千宗新冠病毒確診病例,比之前一日多一倍。河 ...
使乜計,政府公佈幾多就係幾多,幾多人死,是否重症,自有安排

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-1-10 02:20 發表

"抵抗到就受感染都唔會確診"

你唔做檢測,點知一個人係咪受感染?咁檢測到受感染,咪就係確診囉!

你應該話俾世衛知!

不過中國一向準則與別不同就大家都知㗎喇,3年嚟,感染咗(檢測陽性),只要冇症狀,一律唔當確診。我唔明點解香港唔向祖國學習!

全世界任何地方包括歐美,都係憑該地區有檢測過嘅人之中,結果驗到有確者診嘅百份比,再綜合自有新冠以來,該地區期間時高時低受檢測者之中有確診嘅比例,綜合出中位比例數,再乘自有新冠以來呢3年至今嘅日數,以此嚟估計及推算該地區歴來有幾多人受過感染,明未,此計法係由世衛所訂

其實由有新冠至今,全球所有國家地區除北韓外,都係九成以上人口甚至全部人口都曾受感染

引用:
原帖由 天外有天sel 於 2023-1-10 01:31 發表

你係咪指無症狀感染呀?
唔好意思呀即係全部都中新冠呀呀

引用:
原帖由 天外有天sel 於 2023-1-10 02:56 發表

全世界任何地方包括歐美,都係憑該地區有檢測過嘅人之中,結果驗到有確者診嘅百份比,再綜合自有新冠以來,該地區期間時高時低受檢測者之中有確診嘅比例,綜合出中位比例數,再乘自有新冠以來呢3年至今嘅日數,以此嚟估計及推算該地區歴來有幾多人受過感染,明未,此計法係由世衛所訂

其實由有新冠至今,全球所有國家地區除北韓外,都係九成以上人口甚至全部人口都曾受感染
一直以黎只要感染左就要隔離啦
大陸之前仲搞到周圍封城封區好多就係因為你所講既感染呀
咪係度轉移視線啦好無呀你
香港亦都只要感染左驗到陽性就要隔離呀,唔理你有無症狀呀
字眼上唔同但做法一樣,咁請問有咩分別?

引用:
原帖由 蛋蛋俱樂部 於 2023-1-10 05:01 發表

一直以黎只要感染左就要隔離啦
大陸之前仲搞到周圍封城封區好多就係因為你所講既感染呀
咪係度轉移視線啦好無呀你
香港亦都只要感染左驗到陽性就要隔離呀,唔理你有無症狀呀
字眼上唔同但做法一樣,咁請問有咩分別?
一係估計或推算感染人數呀,美國、英國都係以呢個方式嚟估計或推算全國感染人數,純粹係估計或推算呀

同咩有冇症狀感染完全風馬牛不相及

你完全唔明估計或推算感染人數嘅意思,你完全搞錯晒方向

即係等於話每立方尺空氣有過百萬細菌一樣,完全係估計或推算,而唔係逐粒細菌嚟數,明白未

強調疫情高峰已過 ... 

引用:
原帖由 天外有天sel 於 2023-1-10 05:40 發表

一係估計或推算感染人數呀,美國、英國都係以呢個方式嚟估計或推算全國感染人數,純粹係估計或推算呀

同咩有冇症狀感染完全風馬牛不相及

你完全唔明估計或推算感染人數嘅意思,你完全搞錯晒方向

即係等於話每立方尺空氣有過百萬細菌一樣,完全係估計或推算,而唔係逐粒細菌嚟數,明白未
然後衛健委推算到9 千萬人感染,就算唔中都不遠有咩問題?事實就係咁多人中左新冠你想唔承認既話,自己去同衛健委對質啦,問佢點解鳩up制做恐慌呀嘛

即是無嘢啦,繼續生活。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]