• 瀏覽: 28,664
  • 回覆: 100
  • 追帖: 1
+11
內地抗疫昨天進入新階段,對新冠病毒感染實施「乙類乙管」,今後以保健康、防重症為主要工作,最大限度減少疫情對經濟社會發展的影響。官媒同日首次詳細披露中央調整防控措施的過程及決策背景,指病毒特性、民眾複雜情緒開始蔓延、不同人有不同訴求及看法、多地同時爆發疫情,成為當中的關鍵。

當有些人拒絕合作,封控就很難執行,民眾不怕確診,只能順民意,讓民眾認識真實的疫情。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/兩岸國際/odn-20230109-0109_00178_001/內地披露鬆綁四大原因

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2023-1-9 11:25 發表
內地抗疫昨天進入新階段,對新冠病毒感染實施「乙類乙管」,今後以保健康、防重症為主要工作,最大限度減少疫情對經濟社會發展的影響。官媒同日首次詳細披露中央調整防控措施的過程及決策背景,指病毒特性、民眾複雜情緒開始蔓延、不同人有不同訴求及看法、多地同時爆發疫情,成為當中的關鍵。

當有些人拒絕合作,封控就很難執行,民眾不怕確診,只能順民意,讓民眾認識真實的疫情。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/兩岸國際/odn-20230109-0109_00178_001/內地披露鬆綁四大原因
封又出白紙~  
放又造恐慌~  
其實依家 應該拿外國早幾年話中國唔應該封城的新聞做文宣~ 
外國一早已經話病毒冇料到, 家下中國再確認一段時間, 正是解封的時機~

阿爺話最大原因是挽救經濟。

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2023-1-9 11:32 發表

封又出白紙~  
放又造恐慌~  
其實依家 應該拿外國早幾年話中國唔應該封城的新聞做文宣~ 
外國一早已經話病毒冇料到, 家下中國再確認一段時間, 正是解封的時機~

同班西人一樣思覺失調

有人鼠端兩首,一味驚押錯注,之前死都唔肯同民眾講隻病毒真係喺大陸爆發會搞出乜嘢事。
官方有人都狗屁不通,不斷將用核酸搵出嚟嘅潛伏期患者講成係無症狀患者。
任由將張文宏之流,不斷宣傳上海三月疫情九成人無症狀之類廢話。
你咁講有乜撚嘢意思嗻?只要未發作,愛滋病梅毒HPV嗰啲友仔全部都係無症狀患者啦,完全自欺欺人。
不過你噉講,大陸d盲毛聽埋聽埋,你又搞封控清零,梗係同你反枱啦!
有人話乜撚嘢經濟利益,而家有撚經濟利益咩?就算有都全部俾藥廠賺曬啦!
補充一點,今次疫情大陸好多人係嚴重發燒,就算變返一畫線之後,好多人有手尾跟,例如間歇性頭暈之類,甚至有人,可能因為病毒傷咗血管,係沖個熱水涼就死撚咗。

依家死人就唔好嘈啦,順哂你哋

得一個原因,萬世成功連任

商家可成功由檢測業轉營殯儀業。

阿爸話唔係好驚病死,係驚再咁封會窮死,病有得救但窮好難救

嘥氣啦 又喺度消毒 , 開頭講到咁巴閉青檸 而家呢 ? , 佢哋唔係驚咗張a4紙呀嘛 ?

引用:
原帖由 falconV8 於 2023-1-9 11:36 發表
阿爺話最大原因是挽救經濟。
係挽救外國經濟,怕老美無錢還

相信群眾,依靠群眾,從群眾中來,到群眾中去。

共產黨有勇有謀,始終以保護人民生命安全為大前提。成功避免病毒爆發引致大量死亡!在病毒轉弱時又適時開放國門讓大家在安全的環境下恢復往來。大智大勇的國際抗疫典範!歐尾西方只能擺姿態對抗祖國的亮麗成績表。哈哈,酸到……

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 9-1-2023 11:25 發表

新聞來源連結:
本土人就係賤  
當特區政府苦口婆心,跪求市民去打疫苗,偏有好多人唔領情
政府索性由你死,取消大部份防疫措施,免去安心出行,中門大開......通關  
呢幾日預約打針立即曝滿

引用:
原帖由 錢太多4 於 2023-1-9 12:01 發表
依家死人就唔好嘈啦,順哂你哋
咁你身邊死左幾多人?

主題標籤 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]