• 瀏覽: 88,840
  • 回覆: 265
  • 追帖: 2
+11
香港與內地周日(8日)通關,政府今日(5日)公布,自周日(8日)起,無論內地人來港或港人返回內地,皆要有48小時前核酸檢測陰性結果才可入境。若

香港與內地周日(8日)通關,政府今日(5日)公布,自周日(8日)起,無論內地人來港或港人返回內地,皆要有48小時前核酸檢測陰性結果才可入境。若即日往返香港與內地,則無須做兩次檢測。惟48小時期限一到,即不能沿用同一張核酸證明,需自行再做檢測。
國務院今午公布,由星期日起,從香港入境內地要出示48小時內新冠核酸檢測陰性結果,並填寫海關健康申明卡,取消入境時強制核酸檢測措施。政府今日公布通關措施時,亦表明所有人北上或南下人士,都需要有出發前48小時內進行的核酸檢測陰性結果才可以過關。
醫務衞生局局長盧寵茂表示,跨境人士需要持紙本或電子報告,準備供出入境口岸人員會查核,並建議入境當日至第五日每日作快測及檢查身體狀況。
至於即日往返香港與內地的人士,只要有出發前48小時內的核酸陰性證明即可,由於即日來回時,該份證明仍然處於48小時內的有效時限,換言之毋須重覆檢測一次。惟48小時期限過後,即不能沿用同一張核酸證明,需自行覓地方再做核酸檢測。
至於港府認可的內地核酸檢測機構,詳情如下:https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/List_of_recognised_laboratories_GD.pdf
有5萬人要經網上預約,好似話多人到出現ERROR
真係好多人準備返上去

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/854251/通關-北上南下須持48小時內核酸陰性結果-即日往返毋須重覆檢測

引用:
原帖由 LYC09 於 2023-1-6 09:13 發表
香港與內地周日(8日)通關,政府今日(5日)公布,自周日(8日)起,無論內地人來港或港人返回內地,皆要有48小時前核酸檢測陰性結果才可入境。若

...
果然必須保住檢測生意,都唔知仲檢嚟做乜

mainly for student

檢測機構發財了,一天幾萬張收費單

行先冇著數呢.
😑

內地人來港需要核酸,港人返港需要核酸嗎?

幾時取消48小時核酸陰性結果!

引用:
原帖由 vincentwong. 於 2023-1-6 10:14 發表
其實呢個問題我都想知
香港人如果響深圳返港係咪唔洗響深圳果邊做核酸先返到香港

引用:
原帖由 on285 於 2023-1-6 10:27 發表

其實呢個問題我都想知
香港人如果響深圳返港係咪唔洗響深圳果邊做核酸先返到香港
由於即日來回時,該份證明仍然處於48小時內的有效時限,換言之毋須重覆檢測一次。惟48小時期限過後,即不能沿用同一張核酸證明,需自行覓地方再做核酸檢測。

其實講得好清楚

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2023-1-6 10:32 發表

由於即日來回時,該份證明仍然處於48小時內的有效時限,換言之毋須重覆檢測一次。惟48小時期限過後,即不能沿用同一張核酸證明,需自行覓地方再做核酸檢測。

其實講得好清楚
謝謝解答先
咁仲有個問題
有啲人話係計出核酸報告開始48小時
有啲人話由採樣果刻開始計48小時
我想請教下邊個係啱

即係話, 若果是即日往返, 祇需要一張48小時內核酸陰性報告就OK.

引用:
原帖由 vincentwong. 於 2023-1-6 10:14 發表
冇理解錯誤 . 出入國內關口 . 都要 48 小時有效核酸報告 .

香港關口需唔需要 . 已經冇所謂啦 .

引用:
原帖由 on285 於 2023-1-6 10:39 發表

謝謝解答先
咁仲有個問題
有啲人話係計出核酸報告開始48小時
有啲人話由採樣果刻開始計48小時
我想請教下邊個係啱
出報告的時間 ... 

返大陸超多-天基本上核酸報告已經過咗期,所以在大陸回港前要先做核酸穩陣啲,大陸核酸好平。

檢測機構消唔消化到

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]