• 瀏覽: 3,467
  • 回覆: 17
路透社報道,中國國家發改委已經准許4家國企恢復從澳洲進口煤炭。這是自2020年北京對澳洲煤炭實施禁運後,首個鬆綁跡象。但國家發改委和有關公司並未對此報道置評。 報道引述2名知情人士指,國家發展改革委員會周二(3日)與中國大唐集團、華能集團、中國能源投資公司、寶武鋼鐵集團進行了商談,討論恢復進口澳洲煤炭問題;這4家國企將被允許購買澳洲煤炭,但僅限自己使用。 其中一名消息人士補充說,一些大陸外貿商在這

澳洲個外交部長做到嘢,
唔知佢嚟中國時,
私下有冇用普通話同中國官員溝通

新聞來源連結:
https://www.stheadline.com/china-live/3184479/北京鬆綁-4家國企獲批恢復進口澳洲煤炭

許智峯呢d流浪狗有朝一日可能做貢品獻比中國都唔定

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2023-1-5 17:50 發表
許智峯呢d流浪狗有朝一日可能做貢品獻比中國都唔定
許智峯患有燥狂症,
佢留在澳洲啱d

幾時到龍蝦先再講

突然已無再俄烏問題 呢幾日觀察總結 他們冇戲了?

澳洲有中國女人做外交部長, 一定私下傾惦數.

澳洲完全無就之前對中國既不友好行為作出道歉及更正,包括新疆種族滅絕指控,禁用新疆產品及華為,禁止中國投資等。宜家中國政府解除部份制裁,應該係單純從國家利益角度出發。

新總理理性啲,阿爺咪鬆手

引用:
原帖由 2013gundam 於 2023-1-5 18:20 發表
幾時到龍蝦先再講
我啱啱先買咗盒澳洲車厘子
$260但好甜

引用:
原帖由 揚州 於 2023-1-5 18:32 發表
新總理理性啲,阿爺咪鬆手
師兄睇到
希望小粉紅都睇到
咪亂批澳洲,影響中澳友誼
為國家添煩添亂

正常貿易往來,政治小陣啦,澳州煤品質好又平點解唔買

先放

中澳關係應該開始回暖,大家好好地做生意啦,搞政治爭拗對雙方都無益處

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]