• 瀏覽: 34,579
  • 回覆: 91
+2
香港與內地最快周日(8日)通關,消息指,通關首階段會先開放港鐵落馬洲支線落馬洲站,以及文錦渡口岸;並設配額制,傾向每日5萬個以下,以先到先

香港與內地最快周日(8日)通關,消息指,通關首階段會先開放港鐵落馬洲支線落馬洲站,以及文錦渡口岸;並設配額制,傾向每日5萬個以下,以先到先得方式取籌。廣深港高鐵初期不會恢復營運,羅湖口岸也因深圳方面工程未完成,押後重開,港府最快今日(4日)交代詳情。連同港珠澳大橋及深圳灣口岸,即會有4個陸路口岸可供市民往返內地。

本港疫情仍然嚴峻,昨日(3日)新增16,186宗確診,回落至1萬宗水平,另增75人死亡,繼續創4月8日之後單日新高,總計死亡達12,018宗。此外。新增一名確診兒童個案,一名瑪嘉烈醫院留醫的8歲男童情況嚴重。大部份打工仔及75萬師生昨日起假後上班及上學,需要做快測,確診數字有否回升,看今日衞生署公布。

-增16,186宗確診,比昨日少4,044宗。
-輸入個案324宗,佔整體個案比率2.00%;相比同日31,739機場入境旅客人次,確診比率則為1.02%,七日平均比率是2.90%。
-新增75名患者死亡,繼續創4月8日之後的新高,7日平均死亡率略升至0.278%,整體死亡率維持在0.45%,累計死亡人數為12,018人。
-累計5,375名病人留院,當中594人為新增確診病人,新呈報25宗危殆及45宗嚴重個案。

8號之後其實多唔多人落嚟香港?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/853421/疫情-最新-落馬洲站-文錦渡料納通關口岸-政府最快今日公布

好多人返鄉 

都好嘅, 呢二個月返緊的人, 三月會好的, 唔使咁迫人先上去揼骨。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-4 09:42 發表
都好嘅, 呢二個月返緊的人, 三月會好的, 唔使咁迫人先上去揼骨。
骨場戴口罩揼骨?個情景都幾好笑😂

相信1月8日應該好熱鬧!個個傳媒去關口直擊通關!好期待!好緊張!

引用:
原帖由 鼠貓 於 2023-1-4 09:52 發表

骨場戴口罩揼骨?個情景都幾好笑😂
入到骨場你仲戴口罩?咁乖?

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-1-4 10:02 發表

入到骨場你仲戴口罩?咁乖?
咁你等通關去睇下咪知囉,估估下冇用架

先上去揼骨

👍👍👍👍👍

黃牛又發達喇🤬

引用:
原帖由 S000022352 於 2023-1-4 10:36 發表
先上去揼骨
揼邪骨就認咗佢啦
最憎呢啲雞蟲攞名額上去玩

羅湖居然唔開住

引用:
原帖由 和平使者 於 2023-1-4 11:55 發表
羅湖居然唔開住
羅湖口岸重建未完成

返中國過新年特別有氣氛
港男有福了,足足3年了,港男終於可以北上

鍵盤翻頁
左右