• 瀏覽: 8,867
  • 回覆: 15
+3
以色列空襲敘利亞,所謂的國際媒體一片死寂。最多一小豆腐塊,貌似敘事的報導,
不做任何價值觀評價,難道以色列這就不是對一個主權國家的侵犯嗎?以色列很衝動,
動不動就打人,動不動就殺人,各種暗殺手段都敢往上招呼,就因為跟村長關係特殊,
便在地球村為所欲為,這個世界有道理講嗎?

俄羅斯衛星社2日援引敘利亞新聞電視台的報導稱,以色列當天襲擊了敘利亞首都大馬
士革的南部地區。襲擊造成大馬士革國際機場癱瘓,敘利亞兩名軍人死亡,另外兩人
受傷。

據敘利亞阿拉伯通訊社此前報導,1月2日,敘利亞首都上空響起爆炸聲。敘利亞國家
電視台報導說,敘利亞防空系統正在大馬士革上空攔截攻擊。

俄羅斯衛星社的報導稱,敘利亞國防部稍後發布消息證實:“今天(1月2日)凌晨2時
許,以色列敵人從太巴列湖東北方向使用火箭彈發動空中侵略,襲擊了大馬士革國際
機場及其周圍地區。兩名軍人犧牲,另外兩人受傷,(襲擊)造成物質損失,大馬士革
國際機場癱瘓。”

請問一下:
有沒有一個東西叫國際法呀?
有沒有一個東西叫聯合國憲章啊?
敘利亞6次擴張侵蝕以色列領土了嗎?
難道不是以色列佔據著敘利亞的領土,拒不歸還拒絕聯合國安理會決議嗎?
敘利亞殺了以色列的人嗎?
敘利亞威脅到了以色列的安全了嗎?
大過年的一句話不講,連一言不合都沒有,就這麼開打,美國總統拜登先生,早晨起來
吃過黃油麵包之後你笑得出來嗎?喝咖啡的時候不覺著噎得慌嗎?
親愛的澤連斯基總統,你是國際社會的領導者,你又是美國的親密盟友,說句公道話唄
,此時不說,更待何時?

[size=1.5]有法官無公平, 有記者無真相, 有教恊無未來

唔止香港媒體唔報道,成堆俄毛普粉,即頭提都唔提,集體性失明!!!

究竟呢啲係美西嘅錯,定係俄羅斯嘅無能???

大家都唔出聲,咪當無事發生嘍!!!

敘利亞話,佢地從來都冇同意過土雞可以响敘利亞布署軍隊,不過,普京根本就冇理過敘利亞嘅聲音。

耿爽都為敘利亞發聲,俄毛普粉又一次選擇性失明!

好啦,到1月2日,以色列公然空襲大馬士革機場,癱瘓機場,搞咁大動作,俄毛普粉係咪要再一次齊齊失聲???

俄毛普粉日日話老美玩雙標,但係,佢地响敘利亞問題上,好難得地與美西保持高度一致!!!

玩雙標,真係好!!!

睇吓以色列點樣立國先講啦。
客家占地主。
美國模式侵略。
如美國登陸美洲一樣。

算罷啦!

敘利亞由2011年前“俄羅斯嘅敘利亞”,玩到而家“萬國嘅敘利亞”,由2011年俄羅斯獨佔敘利亞,玩到2023年萬國共享敘利亞,又如何!!!

以色列總理內塔尼亞胡一回歸冇幾日
就空襲敘利亞
呢個在位最久的總理果然係好戰份子
一回鍋就打人
普京點睇?
普京公開講話樂見內塔尼亞胡再做總理
點解?
因為呢個人係鷹派,之前任內成日搵到藉口就開戰
有佢係度就可以分散歐美注意力
更加突出西方國家雙標
美國其實對佢幾頭痛
尤其係民主黨奧巴馬時代,曾經同佢有啲交惡
以色列美國管唔到,叫唔聽
政治上大家玩權謀
總理內塔尼亞胡既然知道大家注意力係俄烏戰爭
中東小規模濕濕碎,就算郁手打人
早就摸清歐美的嘴臉,唔好意思再去管中東呢邊

Understand?

附件

America Culture War 1.png(288.8 KB)

America Culture War 1.png

Double Std 11.png(403.17 KB)

Double Std 11.png

FUCK USA,

唔係有美帝撐腰, 油太佬會咁瘋狂

引用:
原帖由 tcell 於 2023-1-3 12:50 發表
以色列空襲敘利亞,所謂的國際媒體一片死寂。最多一小豆腐塊,貌似敘事的報導,
不做任何價值觀評價,難道以色列這就不是對一個主權國家的侵犯嗎?以色列很衝動,
動不動就打人,動不動就殺人,各種暗殺手段都敢往上招呼,就因為跟村長關係特殊,

俄羅斯衛星社2日援引敘利亞新聞電視台的報導稱,以色列當天襲擊了敘利亞首都大馬
士革的南部地區。襲擊造成大馬士革國 ...
司機係金主條狗,而金主背後大波士係油泰淫,油泰淫更控制全球所有傳媒咁濟,邊個仲夠膽出聲?

引用:
原帖由 tcell 於 2023-1-3 12:50 發表

士革的南部地區。襲擊造成大馬士革國 ...
法庭判決如果冇警察嘅槍做後盾,人哋啋你都有味。

地球上係有國際法,有國際法庭, 不過對住武力超強嘅國家,國際法庭點樣去執行判決?邊個有能力去強制執行判決?

尾國就係地球上超強惡霸, 國際法庭判決對佢哋嚟講係一張廢紙,啋你都有味,你咬我啊?

列根總統年代,尾國宣佈唔承認國際法庭對尾國嘅判決 :

問題係點解以色列可以隨意對敘利亞發起攻擊!

鬧爆美國,有用咩?俄羅斯係敘利亞保護國,俄羅斯一啲責任都冇???

鬧美國幾句,就可以逃避俄羅斯保護不力嘅責任,條數原來可以咁樣計㗎???

幾時見過南韓可以隨便對朝鮮肆意攻擊?又唔見美國對朝鮮話打就打,話炸就炸?

敘利亞反對土雞駐軍,俄羅斯反而對土軍駐敘利亞屁都冇放過半個。更加好笑嘅,普京對敘利亞本土嘅北約駐軍,更加係不聞不問!

保護者對受自己保護嘅靚,都不聞不問,以色列唔打得起勁,對唔住普京啦!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2023-1-3 12:59 發表
唔止香港媒體唔報道,成堆俄毛普粉,即頭提都唔提,集體性失明!!!

究竟呢啲係美西嘅錯,定係俄羅斯嘅無能???

大家都唔出聲,咪當無事發生嘍!!!
沒有俄粉或烏粉,只有愛國粉及美狗粉

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2023-1-4 20:30 發表

沒有俄粉或烏粉,只有愛國粉及美狗粉
點會冇俄粉呢?

俄羅斯响敘利亞玩咗10年,結果敘利亞搞成咁,有人居然選擇性失聰,選擇性失明,仲話呢啲係美西嘅垂死掙扎!

耿爽講嘅嘢都扮睇唔到,聽唔到,美粉俄粉,大家齊齊唔提,咪當冇事發生嘍!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2023-1-5 08:02 發表

點會冇俄粉呢?

俄羅斯响敘利亞玩咗10年,結果敘利亞搞成咁,有人居然選擇性失聰,選擇性失明,仲話呢啲係美西嘅垂死掙扎!

耿爽講嘅嘢都扮睇唔到,聽唔到,美粉俄粉,大家齊齊唔提,咪當冇事發生嘍!
邊個你所知既"俄份"支持係敘利亞玩咗10年?
如果講選擇性失明點解你班美狗粉呀?就納粹鳥在烏東屠殺,美狗粉都唔敢接受,更加唔駛講你美國狗在全世界大屠殺

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2023-1-5 16:01 發表

邊個你所知既"俄份"支持係敘利亞玩咗10年?
如果講選擇性失明點解你班美狗粉呀?就納粹鳥在烏東屠殺,美狗粉都唔敢接受,更加唔駛講你美國狗在全世界大屠殺
所以咪話俄毛普粉雙標嘍!

美國就係我係流氓我驚邊個!

咁你俄羅斯要保敘利亞,結果係點?

耿爽都已經話敘利亞主權俾美西土雞肆意侵犯,俄毛普粉除咗狂鬧美國,點解唔鬧普京對敘利亞保護不力呢?

當初中國都支持俄羅斯一齊响敘利亞玩㗎,你應該知道㗎!玩到而家咁樣,又唔見你去鬧俄羅斯隨意出賣敘利亞???

鬧美國耍霸權,但又唔講俄羅斯保敘利亞不力,呢啲咪就係牛牛所講,美粉俄毛响敘利亞問題,搵到高度一致嘅地方嘍:一個做啲仆街嘢就唔講!一個為咗掩飾俄羅斯响敘利亞嘅無能,更加唔想講!

你要扣牛牛帽子話我係美狗,唔通,你咁講,就可以掩飾俄羅斯响敘利亞嘅失敗???

主題標籤 #俄羅斯
鍵盤翻頁
左右