• 瀏覽: 3,931
  • 回覆: 18
將軍澳發生嚴重交通意外。今晚(2日)9時許,一輛單車於欣景路8號寶林公共運輸交匯處,與一輛的士發生碰撞,姓李(32歲)單

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230102/bkn-20230102214826655-0102_00822_001.html

甘就死左 肯定的士佬 唔讓路撞死人

Foodpander?

送外賣搵命博.

希望外賣員無事!!!

希望無事 

希望佢平安渡過。
一般公共車輛交匯站,只准指定巴士、的士、小巴使用。單車不屬於合法使用。看圖,單車沒有頭燈和尾燈。
整段路大把car cam,很容易判斷誰是誰非。但至目前,警方還未扣留或檢控司機。

我想講,很多外賣單車,冇燈,又喜歡從車縫或慢線穿插爬頭。

果一個位 點解可以撞得咁勁
照計個車速唔會好快 而且就係一條直路
無可能睇唔到有車

狹路相逢,互不退讓。

引用:
原帖由 6674 於 2023-1-3 07:28 發表
希望佢平安渡過。
一般公共車輛交匯站,只准指定巴士、的士、小巴使用。單車不屬於合法使用。看圖,單車沒有頭燈和尾燈。
整段路大把car cam,很容易判斷誰是誰非。但至目前,警方還未扣留或檢控司機。

我想講,很多外賣單車,冇燈,又喜歡從車縫或慢線穿插爬頭。
尤其南亞狗,最鐘意逆線、衝燈

希望傷者早日康復。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2023-1-3 07:30 發表
果一個位 點解可以撞得咁勁
照計個車速唔會好快 而且就係一條直路
無可能睇唔到有車
的士超速機會大

引用:
原帖由 _👻_ 於 2023-1-3 11:24 發表

的士超速機會大
呢個就一定 單車就算衝到幾快 都無可能會炒到咁大鑊
何況我唔認為果一個位 單車可以踩到幾快

引用:
原帖由 _👻_ 於 2023-1-3 11:24 發表

的士超速機會大
時速50公里撞埋去已經夠, 未必一定超速

引用:
原帖由 2013gundam 於 2023-1-3 11:38 發表

呢個就一定 單車就算衝到幾快 都無可能會炒到咁大鑊
何況我唔認為果一個位 單車可以踩到幾快
其實唔使好快, 只要頭落地就會撞成咁

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]