• 瀏覽: 2,723
  • 回覆: 14
大公文匯全媒體報道:將軍澳對開今日(1日)下午5時許發生交通意外,一輛新巴796P駛至日出康城對開失事翻側。警方今晚向傳媒簡報案情。
警方表示,案發之前,一部55歲男司機駕駛的公共巴士沿康城路行駛,當行駛到意外地點時,巴士開始向左偏離行車線,開上行人路後,撞到路邊鐵欄,繼而翻側。意外中,有12人,即5男7女受傷送去將軍澳醫院治理。警方正調查事故成因,包括巴士的機件性能、司機的駕駛態度等。警方表示,司機已初步通過酒精呼氣等測試,並以危險駕駛罪名被捕。警方呼籲,如果有市民目睹交通意外,請聯絡東九龍交通部,撥打3661 0253或3661 0277提供資料。
至於意外詳細原因,警方透露,目前沒有證據顯示前方曾經有障礙物,或者任何東西擋路。具體意外原因正在調查中,之後會進一步還原意外成因。

駕駛車輛要注意安全才是, 成車人的安全在你手啊... 車長...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202301/01/AP63b1a246e4b0dff952a96539.html

乘客冇事我就放心了,因為真係涉及生命危險。

不幸發生意外啫,沒有違反交通條例,又被控危險駕駛罪

引用:
原帖由 Harry0305 於 2023-1-2 01:25 發表
乘客冇事我就放心了,因為真係涉及生命危險。
因巴士安全設備太安全,有全車安全帶,已對乘客有保障

係鬼咩死唔信邪, 一開頭就播嗰個 再plan去嗰度, 其實無需要做呢個鏡頭,

死拗頸, 放喺屋企複製字嘅嘢呢盡量都係日頭做喎, 中國人新年又唔同呀夜晚都人頭湧湧有人氣, 夜晚搞笑聚音, 最大的問題就係 有好多人佢有信向有宗教佢覺得念經迴向係好,

不停教人 念, 但係有冇諗過佢哋自己有啲人受得有啲人唔受得, 同埋用錯方法, 平民百姓唔識自己念, 仲要啲人好鍾意揀夜晚㖭,

但係佢日本身冇入廟拜神燒香嘅習慣, 純粹齋念 只會 招惹陰界, 條命藥駕馭唔到有危險嗰啲真係好危險 , 不過好多人係唔信邪㗎, 所以之前嗰度附近死咗個37歲嘅男人真係可憐, 為咗人哋包拗頸嘅執意惹上再和賠上性命。

一路死唔信邪, 一啲嘢係唔得㗎, 繼續一意孤行做落去或者繼續留低喺度, 只會死更多人同埋有更多嘅禍患林心 而且仲要去無啦啦 影嗰度你作開頭, 而且真係冇必要,

無啦啦搵埋出嚟聽落去, 有時呢有啲嘢呢超度嘅嘢呢經文嘅嘢呢唔可以亂用, 只會招陰惹禍, 所以兩單都喺曬將軍澳, 不過嚟緊都會有好多車禍, 呢啲就包拗頸一意孤行 好人當賊扮嘅結果。

有信仰拜神敬神 祈福 , 就算超道 (孤苦無依 嘅亡魂) 都係一個善舉 絕對係好事, 但係都要揀啱時間, 亦都要用啱方法, 真係唔可以亂咁你呀 唔同時間做唔同嘅嘢, 唔可以將 祈福, 超渡, 甚至將一啲請勿放埋一齊, 受得住嗰啲梗係冇嘢喇, 受唔住嗰啲就無辜嘢喎。 所以有時呢有冇啲人呢, 唔知為咗包拗頸定一時之氣啦將啲嘢笨埋一談, 炒埋一碟。 已經係不當, 近期駕車人士真係要小心小心

所以我好憎一啲人呀, 無論乜嘢宗教向善嘅都係好信仰, 有啲呢全到全經 都係好事嚟嘅, 有好多孤苦無依嘅 望雲 好淒涼㗎,( 呢啲即覆係好嘅, 當幫下孤苦無依嘅亡魂,

( 申利:我唔識呢啲嘢亦唔識念經) 但問題就係 教人哋念經 冇錯呢啲係好事嚟㗎, 但係教人哋嗰啲人有冇諗過, 畀你教嘅人, 佢嘅命格受唔受得到,

當然而人人識覆係好, 但係有冇用得其法用得其所, 有啲人嘅命運比較弱, 命途比較差冇錯如果做呢啲可能會唧咗線人生會更加好, 但問題就係,

如果唔識嗰啲, 你半夜三更無啦啦走去 念 呢啲, 會被嗰啲孤苦無依嘅亡魂以為你有 修為 法力超度佢, 佢哋咪跟住畀你交嗰個人呀,

因為嗰啲都想有人幫冇途徑以為畀你交嗰個人係可以幫到佢哋, 而且嗰啲人命運藥, 人生路唔好如果加上佢時命行好差嘅運,

再遇著呢啲美麗嘅誤會啦, 就會惹上 災禍 㗎喇, 所以教人哋嗰啲真係要衡量畀你交嗰個, 適唔適合 自己親身念經 積福迴向畀人,

如果唔適合嘅呢唔係話唔做呢啲善事, 請人代勞, 嗰啲人係專業㗎, 又或者有啲人點開佢受得到嘅, 應要受超度嘅亡魂可以得意超度,

去找人代勞幫人代勞嗰個有折福, 請人代勞嗰個亦都積福, 但係唔會因為時運唔好惹上 災禍, 又或者表明畀人聽盡量 夜晚 唔好練,

又或者如果嗰啲人識得睇嘅叫佢哋某啲年份唔好念 請人代勞, 令化解 嗰啲人 嘅危險, 其實阿年中有唔少印,

大家都想行善 大家都想幫下呢啲孤苦無依嘅 亡魂, 易賞 唧復唧線, 但係佢哋真係唔受得, 又遇到嗰啲可能以為佢有能力幫佢哋解決,

以我所知好多人都因為咁樣出事呀, 所以真係 要好小心好準確去教人做呢啲嘢, 唔係求其講完就算, 呢啲嘢累死人㗎,

仲係虎年呀, 唔好用1同8日, 有啲人得有啲人得, 有啲人約嘅話會受到衝飯

九成司機訓著覺,昨晚玩通消啦!

9成9眼瞓出事

九成都係去倒數玩通宵, 跟住開工, 害人害物。

真係好離譜

新年流流整d咁嘢。

驚駛態度?如果喺將軍澳大橋就大撚獲!

由現在到年初七
係最高危期

趕貨
去蒲
吾夠睡
飲酒
假日司機

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]