• 瀏覽: 7,593
  • 回覆: 53
+3
疫情至今,搶購物資潮不時發生,近日本港再次出現止痛藥物搶購潮,各大超市及大型連鎖藥粧店,貨架上止痛藥均被搶購一空。有藥房更炒賣必理痛,一盒30粒裝抬價至498元,50粒裝更被哄抬至798元,較原價高出逾5倍。其他感冒、傷風、退燒藥均被炒高,有網民稱,「藥物已成為時價,日日不同」。

成$800都夠膽開價,呢間藥房擺明想發死人財。

新聞來源連結:
https://paper.hket.com/article/3431183/藥房炒賣必理痛 50粒售798元?mtc=80010

附件

D1682A55-F5F4-4E50-8A77-EE37431236D4.jpeg(37.04 KB)

唔炒就笨

在國內, 咁樣炒高售價的商人係會被拘捕, 可維持國民可以有平等機會來取得藥物, 

這方面我欣賞大陸

復常帶旺經濟, 導致經濟起飛, 香港動起來, 活力澎湃, 必理痛都漲價十倍, 政府同埋之前嗌復常班人應該好開心。

當個藥房商會 出黎放風話無晒貨 就已經預左 系為炒高個價而鋪路

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-12-30 04:54 發表
在國內, 咁樣炒高售價的商人係會被拘捕, 可維持國民可以有平等機會來取得藥物, 

這方面我欣賞大陸
梗係啦,阿爺事事為民著想,邊似井蛙國甘不作為先系皇道

根本就係啲藥房收起晒啲貨,遲下高價唧牙膏式慢慢放賣!😌

引用:
原帖由 急焦長長壽包 於 2022-12-30 04:01 發表
唔炒就笨
炒錶炒電話,非必需品無問題。
炒藥?仲要炒到咁狼死?
小心夜晚瞓唔著。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-12-30 08:34 發表

炒錶炒電話,非必需品無問題。
炒藥?仲要炒到咁狼死?
小心夜晚瞓唔著。
炒樓又得?

引用:
原帖由 畢架山人.歡歡 於 2022-12-30 07:14 發表
根本就係啲藥房收起晒啲貨,遲下高價唧牙膏式慢慢放賣!😌
當年疫情初期,口罩都係。

呢啲咪港人崇尚既特色人情味小店囉 

超市大型連鎖店定價死板無人情味,完全都唔會跟據市場需求浮動咁冷冰冰
港人話必須打倒 

奸商何其多,一有機會就唱高散貨,都唔係第一日。
外地好多政府會對坐地起價既人嚴打,不過香港唔會

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-12-30 08:32 發表
香港人感染了,會食必理痛嗎,政府防疫包都無用,應該無必用。
呢個世界唔係剩係得新冠。
好多病都會發燒,如果發燒唔退,尤其小朋友,後果嚴重。

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-12-30 08:38 發表
奸商何其多,一有機會就唱高散貨,都唔係第一日。
外地好多政府會對坐地起價既人嚴打,不過香港唔會
自從回歸後,香港做咩都俾人睇住。
如國安法,全世界都可以有,香港一有就俾西媒狂插。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]