• 瀏覽: 12,285
  • 回覆: 60
+2
中國政府因應新冠病毒疫情實施嚴厲的出入境管控措施近三年,至昨日(26日)公布免隔離通關消息。國家衛健委宣布,將新冠肺炎更名為新型冠狀病毒感

1)取消入境後全員核酸檢測和集中隔離。健康申報正常且海關口岸常規檢疫無異常者,可放行進入社會面。

2) 來華人員在行前48小時進行核酸檢測,結果陰性者可來華。核酸檢測結果填寫在海關健康申明卡,毋須向中國駐外使領館申請健康碼。

3) 如核酸檢測呈陽性,相關人員應在轉陰後再來華。

4) 取消「五個一」及客座率限制等國際客運航班數量管控措施。

5) 各航司繼續做好機上防疫,乘客乘機時須戴口罩。

6) 進一步優化復工復產、商務、留學、探親、團聚等外籍人士來華安排,提供相應簽證便利。

7) 逐步恢復水路、陸路口岸客運出入境。

8) 有序恢復中國公民出境旅遊。

9) 不再對入境人員和貨物等採取檢疫傳染病管理措施。

終於等到通關, 不過都重係要核酸檢測

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/850974/通關內地-最快1-8免隔離入境-一文看清入境要求和內地管控措施

其實11月到而家未到60天~機乎每日都摑疫N一吧

無論中國清唔清零都一樣會畀人鬧

最重要的第一步

都要48小時核酸。

由內地出鏡外國係未仲係要陰性證明?
如果唔係又會比西媒煲中國播毒

引用:
原帖由 ic310 於 2022-12-27 16:36 發表
由內地出鏡外國係未仲係要陰性證明?
如果唔係又會比西媒煲中國播毒
呢d各國自設防控

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-12-27 16:39 發表

呢d各國自設防控
中國最好都要限制一下出境要帶陰性,唔好低估輿論戰嘅殺傷力

引用:
原帖由 ic310 於 2022-12-27 16:42 發表

咁世界各國自己有無咁做?佢哋唔係話just is flu咩之前係咁要求中國取消防疫架

排晒長龍做核酸檢測

知道日本新措施真的很暖心

引用:
原帖由 ic310 於 2022-12-27 16:42 發表

限制?咁點播毒呀

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-12-27 16:47 發表
排晒長龍做核酸檢測
計劃二月尾三月頭去雲南

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-12-27 17:02 發表

計劃二月尾三月頭去雲南
去食米線

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-12-27 17:02 發表

計劃二月尾三月頭去雲南
香格里拉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]