• 瀏覽: 3,180
  • 回覆: 13

中國國家衛生健康委員會(國家衛健委)12月26日晚發布公告:

一、將新型冠狀病毒肺炎更名為新型冠狀病毒感染。

二、經國務院批准,自2023年1月8日起,解除對新型冠狀病毒感染採取的《中華人民共和國傳染病防治法》規定的國家衛健委:將新冠肺炎更名為新型冠狀病毒感染

唔再將呢個病毒當成艾滋咁係好事

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/850972/國家衛健委-將新冠肺炎更名為新型冠狀病毒感染

新冠係可以引發心肌炎同中風
肺炎只係其中一個症狀

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2022-12-26 23:36 發表
新冠係可以引發心肌炎同中風
肺炎只係其中一個症狀
想無心肌炎同中風呢d病,平時自己健康生活好過啦,一生人唔煙唔酒,早睡早起,跟足世衛標準進食,咪好大機會無心肌炎同中風,賴咩新冠

引用:
原帖由 317248118 於 2022-12-26 23:43 發表

想無心肌炎同中風呢d病,平時自己健康生活好過啦,一生人唔煙唔酒,早睡早起,跟足世衛標準進食,咪好大機會無心肌炎同中風,賴咩新冠
中一次新冠,增加既中風同心臟病風險應該比又煙又酒一年高
年年中兩次新冠,等於長期吸煙飲酒
美國人到今日平均應該中左三四次新冠, 人均預期壽命跌左兩三年

你既語氣,等於d煙鏟話唔食煙都會生cancer, 食煙都可以一百歲命
咁就梗係唔係一定生cancer, 差在風險高幾多倍O者

呢個名比較反映covid19呢個感染

引用:
原帖由 317248118 於 26-12-2022 23:43 發表

未病死已經餓死

引用:
原帖由 317248118 於 2022-12-26 23:43 發表

有人一生健康都會早死,有人又煙又酒卻長命百歲,就算跟到足都唔代表你永遠都健健康康無乜病痛,有遺傳病哩家嘢唔係控制範圍之內,除非你想玩基因改造,但哩樣嘢又會違反大自然定律,再加上道德倫理問題,真係有排講。

引用:
原帖由 317248118 於 2022-12-26 22:43 發表

打了3針疫苗
又打多幾支
中招只輕症先
點會有心肌炎中風
健委都話不會有後遺症

一支針都無打
中招後要洗腎有甚麼出奇

即係改一改個新名就當係第二樣嘢?

明明動態清零先係保障人民性命既最佳方法

改一改名就可以全面開放既話

倒不如一開始就改名跟外國開放啦

政府成日話香港要復常, 先前有條X噏佬仲出嚟講香港要活力澎湃, 的市民又成日話生活要復常, 要共存唔要防疫, 又話防疫防到人都癲, 更加成日講新冠同傷風感冒差不多。更重要, 而家內地都降低左呢隻病毒嘅級別, 咁香港政府快的規定所有私家醫生要接症, 處理新冠病人, 尤其是輕症者, 減輕公立醫院, 尤其是急症室醫療負擔。同埋內地遲的都唔使新冠患者再隔離,香港快的跟啦, 封埋竹篙灣, 同埋香港人成日話要自由, 仲隔乜嘢離啫? 復常嘛, 私家醫生接症, 好正常, 確診者唔使再隔離, 呢的先係真正復常, 復常唔係得個嗌字, 要真正去做, 正如X噏佬所講, 香港活力澎湃, 香港要復常, 唔係得個講字就得㗎, 而家唔係驚嘛? 😆😆😆

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-12-27 18:18 發表

打了3針疫苗
又打多幾支
中招只輕症先
點會有心肌炎中風
健委都話不會有後遺症

一支針都無打
中招後要洗腎有甚麼出奇
打針唔係包無重症
一年中三次,仲要係咁變種,一年打一針都唔掂
唔好講新冠,流感短時間內中多幾次都會死人,有抗體有免疫記憶都無用,宜家仲要流感新冠可以一齊中

流感幾廿年一次超級疫情,新冠變種快十倍以上,2030年前幾乎肯定會爆多一鑊或兩鑊勁
新既流感有舊抗體都無用,有機會舊抗體反而會加劇病情

低潮期不等於疫情已過,新聞淡化新冠影響就更加唔代表疫情已消失
要同新冠共存,起碼要用十幾廿代人既時間去篩選淘汰無法同新冠共存既人類基因,好在新冠可以引發不育,過程應該可以快D

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2022-12-27 18:07 發表

打針唔係包無重症
一年中三次,仲要係咁變種,一年打一針都唔掂
唔好講新冠,流感短時間內中多幾次都會死人,有抗體有免疫記憶都無用,宜家仲要流感新冠可以一齊中

流感幾廿年一次超級疫情,新冠變種快十倍以上,2030年前幾乎肯定會爆多一鑊或兩鑊勁
新既流感有舊抗體都無用,有機會舊抗體反而會加劇病情

低潮期不等於疫情已過,新聞淡化新冠影響就更加唔代表疫情已消失
要同新冠共存,起碼要用 ...
如果中過招
就知點解3針甚至4針
無須太多理論

未中過招根本不明白點要仲要3456789針
話2針可永久免疫
事實上不見得有永久免疫
要半年1年打針叫醒免疫系統作戰

打二價比人遲有得打
打不切
己經許多人中招
現在全港己打了第一代
有大把人中招好番
第一代疫苗點會完全無作用
話無作用打到有作用
百針一定有作用

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-12-27 19:23 發表

如果中過招
就知點解3針甚至4針
無須太多理論

未中過招根本不明白點要仲要3456789針
話2針可永久免疫
事實上不見得有永久免疫
要半年1年打針叫醒免疫系統作戰

打二價比人遲有得打
打不切
己經許多人中招
現在全港己打了第一代
有大把人中招好番
第一代疫苗點會完全無作用
話無作用打到有作用
百針一定有作用
只要新冠不斷有新變種,抗原距離同Omicron越拉越大,就極有機會優勝劣汰出一隻對現有免疫記憶同抗體有ADE既變種
ADE輕既,就係免疫系統唔識得學新野,只係用舊既免疫記憶,產生非中和抗體,殺唔到病毒;
重既,就係果D針對舊病毒既非中和抗體甚至可以加劇新病毒入侵能力(優勝劣汰下,病毒會有呢個演化傾向)
到時乜野疫苗同既往感染史都無用,無反效果都算執到,只能希望唔會好似登革熱咁大鑊,學流感就算了
疫苗再快都要幾個月先有,係ADE加持下,只要新變種有初代Omicron既傳播能力,唔洗三個月就可以感染大部份人類
而且,我就當有黑科技即日有新疫苗,一星期量產,又點呢,唔死到血流成河,有幾多人肯打?

宜家只係時辰未到

至於點解不斷會有新變種?唔洗多講啦

中國大陸正在加快速道全播,應陽盡陽,立刻停止帶口罩,確疹快到頂峯回落,疫情轉眼即逝!

主題標籤 #新冠肺炎
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]