• 瀏覽: 4,331
  • 回覆: 21
聖誕節是普天同慶的節日,社區組織協會估算有過千名在港未成年子女,須靠內地父或母親以探親證來港照顧,惟他們每數星期或數月便要隨家人回鄉...

新移民家庭如果唔滿意香港制度或唔習慣香港生活模式...............可以返大陸嘅

尋晚睇電視新聞,嗰位妹妹話要去山邊摘野菜煲湯..........唔明解佢想表達乜

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2394903/即時-港聞-社協指逾千中港家庭收入減-促兩地政府盡快全面通關

聖誕氣氛低迷⋯ 經濟危險訊號
1蚊隻飽魚才排隊買~有鬼用

但係香討小黃人宜家大大力反對中港通關喎。

引用:
原帖由 eliskw 於 2022-12-26 12:42 發表
但係香討小黃人宜家大大力反對中港通關喎。
其實嗰一群要求多多嘅中港家庭為香港貢獻過乜野,落到黎香港就搶福利,教育,住屋,醫療,交通............不知所謂

咁 L 唔滿意就死返大陸囉

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2022-12-27 09:54 發表

其實嗰一群要求多多嘅中港家庭為香港貢獻過乜野,落到黎香港就搶福利,教育,住屋,醫療,交通............不知所謂

咁 L 唔滿意就死返大陸囉
宜家厭惡性工作,大部份都係新移民做,你唔知?

又係冚家剷社協搞分化。

冇本事就唔好學人結婚生仔, 害人害物。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-12-27 10:27 發表
冇本事就唔好學人結婚生仔, 害人害物。
agree

引用:
原帖由 samsunlg 於 2022-12-27 10:42 發表

因一到夜晚就好忙

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-12-27 10:47 發表
止唔止過千呀
可能有幾萬都唔定,但通關問題唔係港府話晒事囉

社協條 8 婆  屍例生  成 Q 日為某一群冇所事事嘅新移民家庭爭取要呢樣要嗰樣,浪費公共資源,正 PK

矯情造作,典型大陸人技倆,同埋吹都好吹好啲,香港邊到有咁多野菜你

社協有性格 唔驚一次過得罪唒黃藍人

C 麗珊,睇新聞啦

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]