• 瀏覽: 5,356
  • 回覆: 13
日本政府上周五公布明年防衞費預算,達到破紀錄6.82萬億(日圓‧下同,約4,000億港元),其中2,113億(約124億港元)用於向美國採購戰斧巡航導彈,以強化遠程攻擊能力,震懾中國及北韓......

全文︰https://orientaldaily.on.cc/cont ... _001/日擬買美戰斧導彈--震懾中朝

除了台灣之外,日本都相當之熱衷買美國武器。日本欲買戰斧導彈震攝中國,我想台灣一定非常感激日本的「保護」。

台灣想多了🤣

就算買最先進嘅block V都係亞音速…
射程係遠好多不過又慢又冇隱身…
日本仔買嚟自我安慰嘅作用大啲!

美國會賣最先進的型號給日本仿製嗎?

戰斧可以震脅中國?
1990可能得.
戰斧系亞音速, 大陸好多野都可以打佢.

引用:
原帖由 過客128 於 2022-12-26 03:40 發表
戰斧可以震脅中國?
1990可能得.
唔關事
戰斧 嘅優勢係低空地型掩護,天然隱身 打擊內陸目標,要近岸發射先可以發揮
離岸遠啲 都要 攞幾隻船 做 「海標」比戰斧「認路」,更會嚴重縮減有效射程
日本要用戰斧攻擊中朝,只有在南韓 東南海岸一帶發射,用南韓做擋箭牌,比個天㗎仔做膽都唔敢經俄毛領空
要穿過韓領空,要有美國落柯打先得
美國落得柯打,都冇乜野好講,有咁大玩咁大

BTW, 連以色列都買唔倒嘅戰斧,日本買倒嘅可能性極低,都話左想買好多年
戰斧本身唔貴亦唔係乜嘢高科技,貴同難 係個數碼地圖,要平時不停 用衛星全球掃描 更新,否則會因應移山填海而迷路

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-12-25 06:13 發表
日本政府上周五公布明年防衞費預算,達到破紀錄6.82萬億(日圓‧下同,約4,000億港元),其中2,113億(約124億港元)用於向美國採購戰斧巡航導彈,以強化遠程攻擊能力,震懾中國及北韓......

全文︰https://orientaldaily.on.cc/content/%E5%85%A9%E5%B2%B8%E5%9C%8B%E9%9A%9B/odn-20221225-1225_00180_001/%E6%97%A5%E6%93%AC%E8%B2%B7%E7%BE%8E%E6%88%B0%E6%96%A7%E5%B0%8E%E5%BD%88--%E9%9C%87%E6%87%BE%E4%B8%AD%E6%9C%9D
雄三速度仲快過戰斧,不過用途不同。

亞音速導彈好快要過時了

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-12-26 12:40 發表

唔關事
戰斧 嘅優勢係低空地型掩護,天然隱身 打擊內陸目標,要近岸發射先可以發揮
離岸遠啲 都要 攞幾隻船 做 「海標」比戰斧「認路」,更會嚴重縮減夭有效射程
日本要用戰斧攻擊中朝,只要在南韓 東南海岸一帶發射,用南韓做擋箭牌,比個天㗎仔都唔敢經俄毛領空
要穿過韓領空,要有美國落柯打先得
美國落得柯打,都冇乜野好講,有咁大玩咁大

BTW, 連以色列都買唔倒嘅戰斧,日本買倒嘅可能性極低
戰斧本 ...
大陸以前搵人響山頂,用望遠鏡來梯飛機,而家肯定有雷達響山上.
而且重要地方有高射砲, 戰斧對大陸冇用.
同埋, 日本發射左戰斧, 就要預左收大陸回禮.

引用:
原帖由 過客128 於 2022-12-26 15:36 發表

大陸以前搵人響山頂,用望遠鏡來梯飛機,而家肯定有雷達響山上.
係山東有舖路爪雷達響山上, 面向東海/南韓/日本, 放個屁都已經知有導彈來襲, 計算到攻擊方向發射防空導彈, 之後送番大禮回敬

就怕你不敢使用..

引用:
原帖由 過客128 於 2022-12-26 15:36 發表

中國已經唔需要咁做
有足夠洗地嘅導彈就得
進攻係最好嘅防禦

呢招對美國一樣適用,一百枝 洲際導彈 永遠好用過及平過 100枝 反導導彈

引用:
原帖由 過客128 於 2022-12-26 03:40 發表
戰斧可以震脅中國?
1990可能得.
沙漠風暴

引用:
戰斧可以震脅中國?
1990可能得.
打侯賽因嘅時代係好犀利

"震懾中朝"???
好L好笑.
震懾日本人民荷包就真.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]