• 瀏覽: 1,948
  • 回覆: 11
政府調整5項防疫抗疫措施,包括今日起不用掃「安心出行」,但進入食肆等處所仍要出示「疫苗通行證」。另外,取消「黃碼」、撤銷往內地或澳門口岸人士的離港「檢測待行」、逐步減少向大廈發強檢公告,以及撤銷居家令下相關人士配載電子手環。 醫務衞生局局長盧寵茂強調,今次調整多項措施不代表新冠疫情已過去,新冠病毒對...

雖然是10天前的新聞,但是我眼見長者與幼童的疫苗接種率唔理想, 在流感及新冠病毒的夾擊下,都非常擔憂他們的健康
長者與幼童的疫苗接種率之所以唔理想,只因為有一班反疫苗人士及黃媒配合,大肆誇張疫苗的副作用,令長者及幼童的家人決定不會為其接種疫苗,而呢班反疫苗人士為反而反,以自己的政治立場行先,不理家人的健康,他們實在非常自私
他們話政府剝削他們的自由,但是他們又堅持到底,點都唔肯打針,認真自相矛盾

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1679722-20221214.htm

已經三年,要打一早打左,唔打咪由得佢,始終佢地有權決定自己命運,無得怨

打完針莫講話冇錢派,連派口罩都取消埋!

希望大眾不要找錯對象,敵人是病毒和三針都不能防感染的劣等疫苗!

你立即推出打一針就有百分百防禦率,防感染,安全有效嘅疫苗,大把人打!

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-12-24 18:15 發表
已經三年,要打一早打左,唔打咪由得佢,始終佢地有權決定自己命運,無得怨
對!
由人家去吧!
無謂浪費心力落那些頑固人士身上了.
🥱

應唔應該打針同應唔應該逼人打針係兩回事.都已經逼人打針逼到九成幾,長者三針都已超過六成.如果限制係為咗保護,咁咪限制長者囉,點解要限制啲後生?

引用:
原帖由 FENFAY 於 2022-12-24 18:42 發表
應唔應該打針同應唔應該逼人打針係兩回事.都已經逼人打針逼到九成幾,長者三針都已超過六成.如果限制係為咗保護,咁咪限制長者囉,點解要限制啲後生?
因為盡完人事後,等d人無咁易搬龍門

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-12-24 18:47 發表

因為盡完人事後,等d人無咁易搬龍門
已經盡咗人事,提供疫苗,提供宣傳,提供治療,唔需要強逼,同剝奪對方嘅權利.可能有啲老人家固執保守,你越逼,佢越覺得有貓膩.

我覺得老人家唔應該為咗捍衛個人自由而唔打針,呢啲嘢放心交俾後生去做,始終命仔要緊.

疫苗通行證最多只能說是刺激啲人去打針,唔係鼓勵.將強逼說成鼓勵,令社會產生道德規範和思維意識混亂,後果嚴重.

不過我知道盧寵茂根本話唔到事,佢原本係清零派,點會想用疫苗通行證.只不過在其位,要死頂啫.

要打都打咗, 冇打就祝佢哋好運, 大陸呢一波唔係講笑

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]