• 瀏覽: 14,844
  • 回覆: 87
引用:
原帖由 金鴻峰 於 2022-12-23 17:11 發表
如果警察都要負上呢啲責任真係唔公平
有乜唔公平?MMA都要為「錯手」冧友負責:佢哋專業gamma! DC9載客出車禍要孭又唔公平?雙標?菠菜蓮畀錯生菜當菠菜同豆腐詩生菜當菠菜畀你同唔同?

原以為青春錯付已夠慘……殊不知值暮世情先係悲劇。

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2022-12-23 21:31 發表

上次死因庭個法官係被告
今次上訴係上次個被告提出
咁關死者家屬咩事?🤔🤔🤔

個官唔知點判既
差人本身係工作 個的士佬唔反抗
人哋就會咁啦 

引用:
原帖由 thunderpig 於 2022-12-23 22:28 發表

咁關死者家屬咩事?🤔🤔🤔
法庭會詢問有相關利益各方意見先(都係睇內文,詳情唔知)
死者家屬好明顯係其中一方

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-23 17:05 發表

係政府輸咗就政府負責訟費, E+無情情要家屬出錢?
對市民絕對唔公道
應該死於意外

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2022-12-23 22:49 發表

法庭會詢問有相關利益各方意見先(都係睇內文,詳情唔知)
死者家屬好明顯係其中一方
即係咁,假如有單殺人案,疑犯刑事入咗,之後上訴打甩,訟費會唔會要死者家屬俾?

要嘅話,死者家屬咪好無辜囉?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-23 17:05 發表

係政府輸咗就政府負責訟費, E+無情情要家屬出錢?
對市民絕對唔公道
玩返個官
咁都判錯  差人係工作中 判非法被殺

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-12-23 17:13 發表
都話明的士司機
係因警員箍頸而死亡
有乜好駁?

警員唔搞個司機
個司機咪唔會死囉
個司機唔反抗乖乖上車咪天下太平囉!

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-12-23 17:35 發表

咪搞到香港似大陸先得架
警察可以隨便打人

你自己鍾意咪返大灣區住囉
邊夠你主人尾🐶警察直接開槍擊弊咁犀利

引用:
原帖由 charlir2005 於 2022-12-23 16:10 發表
的士司機陳輝旺2012年被警方拘捕時,疑遭警員箍頸凌空拉上警車,導致頸椎移位,留院一個月後因脊髓神經重創帶來的併發症離世

的士司機陳輝旺2012年被警方拘捕時 ...
卒之還執發人員一個公道,所以陪審團制度是有漏洞的,遇著成班暴大.無理大學同學會組成的陪審團,一定會仇視警察而亂黎。

引用:
原帖由 全馬 於 2022-12-23 18:07 發表

死因庭唔係家屬話要開嘅,又唔係家屬判有罪,點解家屬俾訟費???
香港實在太多對普通法一知半解的盲毛!
在這件裡,家屬一直認為是警方的錯誤,死者是完全沒有責任沒有違法及帶出引致的後果,更相信的士司機是受害者,所以一直反對警方結案(當然很大機會口講和口供紙話錯在警方反對結案,要求要開死因裁判,當中可能提出要求陪審團)。

換句話說,若然死因庭裁決對執法人員錯誤時,即執法人員變成被告,被告當然可以司法覆核死因判決;若勝訴時,被告當然可以要求原告即家屬賠償訟費。

引用:
原帖由 thunderpig 於 2022-12-24 08:41 發表

即係咁,假如有單殺人案,疑犯刑事入咗,之後上訴打甩,訟費會唔會要死者家屬俾?

要嘅話,死者家屬咪好無辜囉?
以下純屬推測

負責上訴申請法官問相關人士反唔反對上訴申請。

如果冇人反對,法官就只根據上訴人提供理據作出決定(批準/駁回)。咁申請人負擔所有費用。

相反,如果有人反對,就會開庭聆聽相方理據(就如申請要有理據,反對都要提供理據)
開庭期間,法官會聽取相方陳辭同向相方詰問。之後作出裁決。
由於要開庭會有「額外」開支,總要有人找數。多數由敗方畀錢。
上訴申請駁回,申請人畀。
上訴申請批準,反對一方畀。假設死者家屬唔反對而係消防反對,就消防畀。多個一方反對就分攤。

如果決定反對,就等於會承擔敗訴風險。冇話唔公平。(香港同其他地方冇分別,打官司就係燒錢)

提出司法覆核,無人提反對,直接進入覆核審理,

有人提出反對的話,即要對能否進入覆核審理再作一次審理,反對的人輸了,判處負責相關費用合情合理

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]