• 瀏覽: 14,850
  • 回覆: 87
引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-12-23 17:45 發表

咁香港係又講大陸????
香港又跟大陸咩???

唔順咪吊條9官lor.........
都回歸25年了 我唔會聯想 
中國香港警察做美國警察

我只會聯想中國香港警察為大陸警察

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-23 16:13 發表
條友推翻死因庭裁決關家屬乜嘢事?
打官司,輸咗嗰個梗係要畀訟費啦!

引用:
原帖由 堅決反對 於 23-12-2022 17:13 發表
都話明的士司機
係因警員箍頸而死亡
有乜好駁?

警員唔搞個司機
個司機咪唔會死囉
法官判決嘅重點,係咁樣是否合法。

引用:
原帖由 charlir2005 於 2022-12-23 16:10 發表
的士司機陳輝旺2012年被警方拘捕時,疑遭警員箍頸凌空拉上警車,導致頸椎移位,留院一個月後因脊髓神經重創帶來的併發症離世

的士司機陳輝旺2012年被警方拘捕時 ...
死因庭唔係家屬話要開嘅,又唔係家屬判有罪,點解家屬俾訟費???

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-12-23 17:09 發表

公道講句,十年前未有黑醫
公道講句,十年前已經有黑醫。。不過未蒲面

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-23 16:13 發表
條友推翻死因庭裁決關家屬乜嘢事?
估計係因為死者家屬係唯一反對一方
結果要開庭,申請方要請律司出庭
多數輸嗰邊找數

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-12-23 17:12 發表
“”並下令案件發還死因庭重審””

而家重審,如果又遇著班黑暴陪審團,咪又判警員輸!無限loop咩!個官點解唔自己裁決埋?
都唔使咁悲觀住
據內文
上次都係輸少少
呢個亦係今次勝訴原因之一

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-12-23 17:13 發表
都話明的士司機
係因警員箍頸而死亡
有乜好駁?

警員唔搞個司機
個司機咪唔會死囉
(審判)程序公義
香港人至愛

依單唔係打死佢喎,係佢本身有病所以致死,判他殺唔係好合理喎

最緊要係依證據依法辦事

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-23 17:29 發表
申請人為林偉榮;答辯人為時任死因裁判官嚴舜儀;至於死者陳輝旺(終年65歲)的女兒陳盈之、警務處處長、消防處、拘捕警員馬振康、警長羅偉民,及醫管局均被列為有利害關係方。

其實係咪應該你呢個裁判官負責訟費呢?
只有死者個女反對,其他人都中立.如果人人都唔反對,咪直接司法覆核囉,慳返D程序,有人反對就做多D野,做多D就要畀錢,我諗係咁掛.

引用:
原帖由 charlir2005 於 2022-12-23 16:10 發表
的士司機陳輝旺2012年被警方拘捕時,疑遭警員箍頸凌空拉上警車,導致頸椎移位,留院一個月後因脊髓神經重創帶來的併發症離世

的士司機陳輝旺2012年被警方拘捕時 ...
請問高大尚的法官有沒有具備醫學知識?

引用:
原帖由 全馬 於 2022-12-23 18:07 發表

死因庭唔係家屬話要開嘅,又唔係家屬判有罪,點解家屬俾訟費???
相信係因眾多答辯人保持中立,而只有死者家屬反對,而導致要開庭處理……

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-23 17:05 發表

係政府輸咗就政府負責訟費, E+無情情要家屬出錢?
對市民絕對唔公道
係個法官亂判!
人被殺,仲要支付頌費,DNLM真係天大的笑話!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]