• 瀏覽: 14,826
  • 回覆: 87
的士司機陳輝旺2012年被警方拘捕時,疑遭警員箍頸凌空拉上警車,導致頸椎移位,留院一個月後因脊髓神經重創帶來的併發症離世

的士司機陳輝旺2012年被警方拘捕時,疑遭警員箍頸凌空拉上警車,導致頸椎移位,留院一個月後因脊髓神經重創帶來的併發症離世。死因庭其後就事件展開研訊,陪審團裁定陳死於被非法殺害,涉事警員林偉榮早前提出司法覆核,要求推翻死因庭裁決,死者家屬則提出反對。高院原訟庭法官黃崇厚上月開庭聆訊後,今(23日)頒下判詞,裁定涉事警員勝訴,下令撤銷死因庭的裁決,並下令案件發還死因庭重審。法官亦下令死者家屬須支付申請人訟費。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20221223/bkn-20221223144810397-1223_00822_001.html

又贏

條友推翻死因庭裁決關家屬乜嘢事?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-23 16:13 發表
家屬想賠償梗係反對啦 

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-23 16:13 發表
脊髓神經重創帶來的併發症離世

咩併發症先????
併發症又關差佬咩事????

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-12-23 16:49 發表

咩併發症先????
併發症又關差佬咩事????
不合法被殺係死因庭判關家屬乜嘢事?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-23 16:51 發表

不合法被殺係死因庭判關家屬乜嘢事?

醫院成個月+併發症死wor.....
會唔會黑醫開錯藥先併發症ar

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-12-23 16:52 發表

併發症死wor.....
我諗你唔明乜嘢係司法覆核?
司法覆核係一般個人與政府嘅訴訟, 關家屬乜嘢事?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-23 16:55 發表

我諗你唔明乜嘢係司法覆核?
司法覆核係一般個人與政府嘅訴訟, 關家屬乜嘢事?
你問9官lor

下令撤銷死因庭的裁決,並下令案件發還死因庭重審。法官亦下令死者家屬須支付申請人訟費。

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-12-23 16:58 發表

你問9官lor

下令撤銷死因庭的裁決,並下令案件發還死因庭重審。法官亦下令死者家屬須支付申請人訟費。
咁咪有問題囉, 咁都睇唔到?
以後政府輸乜訴訟係咪要搵個人負責?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-23 17:00 發表

咁咪有問題囉, 咁都睇唔到?
以後政府輸乜訴訟係咪要搵個人負責?
有問題咪上訴lor
住院成個月+併發症死wor..........應該9官覺得之前判差佬箍的士司機頸致死係錯lor

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-12-23 17:00 發表

有問題咪上訴lor
係政府輸咗就政府負責訟費, E+無情情要家屬出錢?
對市民絕對唔公道

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-12-23 16:52 發表

醫院成個月+併發症死wor.....
公道講句,十年前未有黑醫

如果警察都要負上呢啲責任真係唔公平

“”並下令案件發還死因庭重審””

而家重審,如果又遇著班黑暴陪審團,咪又判警員輸!無限loop咩!個官點解唔自己裁決埋?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]