• 瀏覽: 3,437
  • 回覆: 15
今年快將畫上句號,本港商界關注的「Made in HK」產地爭端,世界貿易組織爭端解決機構專家組提交了最新報告,裁定美國自2020年起要求所有由香港出口往美國的產品來源地,不能再標示產地為「香港」,須改為「中國」的做法不符合世貿規則。但美國貿易代表辦公室(USTR)無視世貿組織裁決,堅持無意撤回,又指行動是回應中方削弱香港高度自治及港人民主、人權,並威脅美方國家安全利益。港府官員口頭上強烈回應及譴責,但具體上未有可以反制措施,繼錯誤國歌置頂事件,又一次被美方欺壓,無還擊之力。

[重申美方行動是回應中國侵蝕香港自治及香港人的民主與人權]
有人的地方就可以玩弄 民主與人權 笑死

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20221223-1223_00174_001/美國制裁唔收手-港貨捱打冇得抖

東方吠完之後, 有乜好提議?

好正常,反正呢一代系見證西方衰落的一代,美國霸權沒落的歷史見證,任得你玩。

香港夠薑嘅咪話唔鳩做你生意囉,睇你做唔做得出啫,點會束手無策

仲有幾多嘢made in hong kong?🤔

出口美數字多咗叫叫捱打 😝夠境係媒體説謊 還是數字不實

而家人地美國認同香港是中國的啊!你反對乜野啊?
而家寫MADE IN CHINA好失禮你啊?
香港是中國的,寫MADE IN CHINA有乜問題啊?
上海的產品,都唔會寫MADE IN SHANGHAI啦.

引用:
原帖由 gcbd90cd03670 於 2022-12-23 10:11 發表
好正常,反正呢一代系見證西方衰落的一代,美國霸權沒落的歷史見證,任得你玩。
成日話東升西降,但又要去外國搶發燒藥🤭🤭

引用:
原帖由 grayseries 於 2022-12-24 07:06 發表
而家人地美國認同香港是中國的啊!你反對乜野啊?
而家寫MADE IN CHINA好失禮你啊?
香港是中國的,寫MADE IN CHINA有乜問題啊?
上海的產品,都唔會寫MADE IN SHANGHAI啦.
咪就係 香港聲大大話係中國一部份嘛 美國佬都係跟隨政治正確啫 都唔知有乜好嘈 made in china好失禮咩?

引用:
原帖由 香港宇宙的馬桶 於 2022-12-23 11:15 發表
仲有幾多嘢made in hong kong?🤔
公仔麵算唔算?

講到香港被打壓唔係應該支持佢反而制裁佢係咩玩法

引用:
原帖由 9個正理想 於 2022-12-24 07:27 發表

邏輯看得出你有問題

引用:
原帖由 9個正理想 於 2022-12-24 07:27 發表

甘你去Amazon 又代表你咩

波叔仲話影響好有限
佢唔知咩係不合理,而家係霸權不公對侍。

凡尾國入口香港貨都要加重稅,
用拳頭懟尾賊就對了。
跟尾賊是不能講道理的。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]