• 瀏覽: 69,442
  • 回覆: 504
  • 追帖: 3
+4
台積電(TSMC)前往美國亞利桑那州設廠,並加碼投資至400億美元,12月6日舉行的移機典禮更是吸引美國政商界人士冠蓋雲集。對於這項美國史上最大的

萊積電在美畜設廠又可以提供同萊島廠一樣嘅晶片質量
即係萊島嘅萊積電對美畜嘅價值已經消失
解放軍解放萊島時, 美畜軍還有幫助防守嘅需要嗎?

呢個就係菜豬婆送給萊島人最後一件禮物

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/台灣新聞/849380/美國巧奪台積電-台工程師心痛-八大傷害-一文爆紅

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-22 15:51 發表
台積電(TSMC)前往美國亞利桑那州設廠,並加碼投資至400億美元,12月6日舉行的移機典禮更是吸引美國政商界人士冠蓋雲集。對於這項美國史上最大的

...
又係大陸網文扮台積電
但係智肀出哂問題

全台灣人人都知台積電係美資
張忠謀都係美國人
去美國只係愛國
吾通愛國都有錯??

而且個個台灣人都想去美國
去美國喎
又吾係要返大陸
邊有人會抱怨架

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-22 15:56 發表

又係大陸網文扮台積電
但係智肀出哂問題

全台灣人人都知台積電係美資
張忠謀都係美國人
去美國只係愛國
吾通愛國都有錯??

而且個個台灣人都想去美國
去美國喎
又吾係要返大陸
邊有人會抱怨架
只係你以為萊積電係美資, 真正控制萊積電係萊島政府
因為萊島有法例規管萊積電嘅行為, 無萊島政府點頭萊積電根本不可對外地有咁大投資

「在美國推手之下,台灣一天天被削弱,一步步往戰火前進,而至少有4成民眾,仍能笑而視之,即使自己沒拿到半點好處,還是可以找到理由接受這一切」

呆灣之悲哀!

最精彩係依一句:
「台灣難以抵制,也無處申訴」,國際只講實力,不講法律,只談利益,不談道義,大多數的時候都是如此,尤以美國為最。

怎麼連出名呆蛙既生物都明白, 但黃屎曱甴仲唔明白 認真諷刺

賣過期武器呃萊島人民血汗錢
跟住搶埋萊島最有價值嘅工業
解放軍一到, 美畜就拍拍屁股鬆人

估計跟傻普時代嘅富士康投資設廠一樣,爛尾收場!

大陸自己唔識做咩?

引用:
原帖由 touya08 於 2022-12-22 16:06 發表
最精彩係依一句:
「台灣難以抵制,也無處申訴」,國際只講實力,不講法律,只談利益,不談道義,大多數的時候都是如此,尤以美國為最。

怎麼連出名呆蛙既生物都明白, 但黃屎曱甴仲唔明白 認真諷刺
和平只是擁有強軍事
的專有特權

蔡英文蘇精昌謀定後路!!!諗住退休後帶!!!「婦彐」!!!去尾蟈台積電掃地🧹!!! 
一個女人一隻豬頭!!! 到時台灣蔡蘇離台之日就是台灣有運行之日!!!

引用:
原帖由 keung135 於 2022-12-22 16:10 發表

和平只是擁有強軍事
的專有特權
就好似小說所寫的英雄故事一樣, 「沒有力量的正義, 跟沒有正義的力量」都係一樣, 係一種罪

收台積電邊有咁簡單, 台積電係台灣造就唔少職位, 養活唔少台灣人, 呢個有數據睇. 依家搬去美國, 即係話比台灣人知, 你地好多人要失業, 如果失業搵唔到野做會點? 飯都無得食, 台灣人就會想打仗, 盡地一鋪, 呢個係人性. 台灣人想打仗? 美國話咁就岩啦, 快D同大陸打, 我從中獲利, 削中國國力. 所以美國搬走台積電一為芯片壟斷, 二為台海戰爭. 國家戰略就係咁多利害計算. 只有台灣人民到死果日都唔知邊個害佢地咁解

美國既目的,係整死台積電同三星,令intel獨大。

呆蛙選個賣國賊出黎,自己攞黎衰

引用:
原帖由 eliskw 於 2022-12-22 16:14 發表
美國既目的,係整死台積電同三星,令intel獨大。
手機嘅熱潮

先要台積電三星 由老美全控制

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]