• 瀏覽: 21,810
  • 回覆: 186
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 cwm001 於 2022-12-22 14:42 發表

你估美國比香港所謂獨立關稅區,係因為美國皇恩浩蕩?咪又係因為美企經香港轉運貨品入內地有關稅減免同埋以香港為基地提供服務貿易,一個小小香港美企可以每年係度賺取過百億美元利潤,一直以來中美默許香港成為各自出口轉運以降低關稅成本,本身就係互惠互利,而美企賺取回報更加豐厚,只係依家美國為打壓中國無所不用奇極,即使損害美企利益都在所不惜
幾百億美元對美國簡直微不足道
香港有獨立關稅地位對香港甚至中國大陸都絕對係恩賜
即係就算中國被制裁
仲有香港可以逃避制裁

我都唔係好明,美國認同香港係中國嘅一部分,唔比made in HK , 其實有咩問題? 
更何況,比唔比係美國國家內政,香港點解可以指手劃腳,干涉人哋國家內政?

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2022-12-22 11:36 發表
美國世界聞名雙重標準
死港獨份子,不認香港係中國嘅。商標註明係中國,有乜錯。

世貿裁決唔跟你又奈佢乜何

引用:
原帖由 T2. 於 2022-12-22 11:11 發表
美國2020年起要求所有由香港出口往美國的產品來源地,標記不能再標示為「香港」,須標示為「中國」,遭世界貿易組織爭端解決

美共利用世貿規則打壓別國,自己 ...
美國成功打壓港獨,香港生產就係中國產品,無可爭議。

好似經常見美國佬制裁香港官員同相關企業,但鵪鶉正苦無類似反擊行動

引用:
原帖由 tipp-ex 於 2022-12-22 15:25 發表
好似經常見美國佬制裁香港官員同相關企業,但鵪鶉正苦無類似反擊行動
你想點?難道要求習近平對老美全面禁運?

引用:
原帖由 猩猩老闆 於 2022-12-22 15:09 發表
我都唔係好明,美國認同香港係中國嘅一部分,唔比made in HK , 其實有咩問題? 
更何況,比唔比係美國國家內政,香港點解可以指手劃腳,干涉人哋國家內政?
一般來講,made in….要係一個國家,
或者相對獨立的地區(香港就係當相對獨立的地方)。

美國家下就係以大陸對香港的管制加強,唔算「相對獨立」,
更從來唔係獨立國家。

所以要用China 

死美狗!成日以為自己想點就點!正仆街

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-12-22 15:38 發表

一般來講,made in….要係一個國家,
或者相對獨立的地區(香港就係當相對獨立的地方)。

美國家下就係以大陸對香港的管制加強,唔算「相對獨立」,
更從來唔係獨立國家。

所以要用China 
咁都好正常,香港係中國一部分,以後用
 made in China其實有咩問題?點解啲官要反對?反而用made in HK 仲有分裂國家嘅感覺。
Made in China (Hong Kong) 又會唔會好啲?

引用:
原帖由 猩猩老闆 於 2022-12-22 15:57 發表

咁都好正常,香港係中國一部分,以後用
 made in China其實有咩問題?點解啲官要反對?反而用made in HK 仲有分裂國家嘅感覺。
Made in China (Hong Kong) 又會唔會好啲?
有陣時產品係要講「獨特性」……

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-12-22 16:04 發表

有陣時產品係要講「獨特性」……
等於紅酒印埋產地,正如可以嚮可樂上面印 made in China (HK Sha Tin),蝦膏蝦醬咪made in China (HK Tai O)等等
我覺得無咩問題。所以唔明班官出嚟嘈咩。

美國今次支持香港屬於中國,政治正確丫!

世貿專家組鼓吹港獨,中國一定要反對啦!

國安鄧局長又要去世貿拉人了!

犯了國安法,派香港警察去美國拉人封艇

美係邪惡軸心國,遲早全世界都合謀反

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]